Gradele pentru copiii din Harghita sunt altele decât pentru copiii din București?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

copii-frig-scoala-02După publicarea articolului de ieri cu privire la faptul că la Miercurea Ciuc copiii au fost nevoiți să meargă la școală la -29 de grade, am primit foarte multe reacții pozitive, în care părinți revoltați se întrebau cum e posibil ca autoritățile să nu reacționeze și aici ca în București, de exemplu. Aceștia ne-au relatat că în școli copiii au înghețat, au fost nevoiți să fie mutați din clase neîncălzite în clase mai încălzite, dar, în esență, a fost o greșeală care se răsfrânge asupra sănătății micuților și ale cărei efecte doar părinții și profesorii o pot simți în viitorul apropiat.
Ca dovadă că autoritățile nu sunt deloc interesate de aceste lucruri și că observațiile noastre sunt juste, vă putem oferi ca exemplificare reacția inspectorului școlar general al județului Harghita, domnul Garbea Petru, care, ca argument al ineficienței și lipsei sale de reacție, postează un articol al jurnalistului Lucian Mândruță, care ne povestește cum pe vremea copilăriei sale, mergea în frig la școală, lucru care ne face să credem că este de acord cu aceasta opinie și că nu este mare lucru să mergi ca și copil la școală la -29 de grade. Iar prefectul județului, tot într-o postare, ne spune că s-au luat toate măsurile împotriva gerului. Mai puțin această măsură.
Ce nu înțeleg autoritățile locale este faptul că vremurile s-au schimbat și lucrurile trebuie abordate prin prisma realităților epocii în care trăim. Dacă acum 30 de ani nu aveam apă caldă decât câteva ore pe zi, program la tv doar câteva ore pe zi, asta nu înseamnă că trebuie să rămânem ancorați în trecut.
Cine nu poate evolua, poate e mai bine să se dea la o parte din calea evoluției, să nu înfrâneze evoluția. Din păcate, constatăm că în Harghita mentalitățile unora din responsabilii locali se pliază mai degrabă acelor vremuri, decât celor de acum, iar singura care are de suferit este populația locală, care nu are curajul să spună cu voce tare ce o doare, din cauza unor temeri false, pe care, pentru binele ei, trebuie să le depășească cât mai repede pentru a putea evolua conform vremurilor pe care le trăim.
Iar așa-zișilor patrioți locali care spun că în Harghita lumea e obișnuita cu frigul și că nu e mare lucru că sunt -29 de grade, le recomand, călduros, să lase mândria la o parte, pentru ca e vecina cu altceva. Cine știe, știe la ce mă refer.
A fost o lecție pentru toți, din care se poate învăța multe și din care pot trage înțelepciune și unii din capii județului, care nu au reacționat decât atunci când copilul lor s-a plâns că e prea frig în clasa în care învață.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy