Különbség van a Hargita megyei és a bukaresti hideg között?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nagyon sok pozitív hozzászólás érkezett tegnap megjelent cikkünkre, amelyben arról írtunk, hogy a Hargita megyei gyerekeknek -29 fokos hidegben is menniük kell iskolába. A felháborodott szülők arra kíváncsiak, miért reagálnak a hidegre az itteni hatóságok másképp, mint a Bukarestiek. Elmondták, hogy a gyerekek fagyoskodnak az iskolákban, hideg tantermekből átvitték őket egy kicsivel melegebb terembe. Lényegében egy olyan tévedésnek vagyunk tanúi, amely a kicsik egészségére van kihatással, és amelynek következményeit a szülők és tanárok fogják érezni a közeljövőben.

Annak igazolására, hogy a hatóságok érdektelenek és észrevételeink helyesek, Garbea Petru tanfelügyelő válaszát hozzuk fel példaként, aki saját hatástalanságát és reakcióképtelenségét leplezendő, Lucian Mandruta újságíró cikkét osztja meg, melyben arról számol be, hogy gyerekkorában hideg volt az iskolában. Amiből arra következtethetünk, hogy egyetért ezzel és szerinte nem is olyan nagy ügy -29 fokos hidegben iskolába menni. Egy másik közzétételben a prefektus arról nyilatkozik, hogy minden intézkedést meghoztak a fagy ellen. Kivéve ezt az egyet.

Amit nem fogott fel a helyi vezetés az az, hogy az idők megváltoztak és jelen korunk megvilágításában kell a dolgokat megközelítenünk. Ha ezelőtt 30 évvel csak napi néhány órára volt meleg vizünk és Tv műsor, ez nem jelenti azt, ehhez a modellhez kell ragaszkodjunk.

Aki nem képes haladni a korral jobb, ha félreáll, hogy ne gátolja a fejlődést. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy Hargita megye egyes helyi vezetőinek mentalitása inkább a régmúlt idők felé hajlik, mint a jelenkor felé, a szenvedő alany pedig a lakosság, akinek nincs mersze hangosan kimondani a bajait olyan hamis félelmek miatt, amelyeket jól teszi, ha minél hamarabb levetkőz a kor szelleméhez való felzárkózás érdekében.

A lokálpatriótáknak pedig, akik azt hajtogatják, hogy a Hargita megyeiek szokva vannak a hideghez és mit nekünk az a -29 fok, melegen ajánlom, hogy tegyék félre büszkeségüket, mert annak nem itt a helye. Aki érti, tudja mire utalok.

Mindnyájunk számára jó lecke volt, amelyből okulhatunk és a megye fejei is tanulságokat vonhatnak le, és akik csak akkor reagálnak, ha a saját gyerekük siránkozik az osztályteremben uralkodó hideg miatt.

D.E.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy