Hackathon social pentru strada Petőfi. Primăria Miercurea Ciuc vrea să revigoreze artera pietonală a oraşului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Primăria Miercurea Ciuc organizează, în premieră, în parteneriat cu Asociaţia „The House”  și grupul profesional „Koho” (mentorii),  un Hackathon social, un concurs de idei pentru ca strada Petőfi, artera pietonală a oraşului, să redevină centrul vieţii comunitare a urbei.

Hackaton-ul social este un eveniment la care participă între 30 şi 50 de persoane, organizate în echipe de câte 5-7 persoane şi care, sub îndrumarea unor mentori, într-un interval de 48 de ore, elaborează o propunere de soluţie pentru o problemă dată.

Procesul de lucru de 48 de ore este un proces dinamic în decursul căruia ideea de soluţie poate să se modifice de mai multe ori, astfel proiectul elaborat poate oferi, în final, o soluţie pentru o problemă mai vastă chiar decât cea formulată iniţial. Pentru a putea ajunge la soluţii inovative, este importantă gândirea creativă, critică, orientată spre soluţionarea problemelor. Acest mod de gândire este susţinut şi întărit prin sprijinul mentorilor în cursul elaborării proiectelor.

  • De ce ne focusăm asupra subiectului străzii Petőfi?

Strada din centrul oraşului a fost reabilitată complet în anul 2013 şi de atunci pe partea care funcţionează ca stradă pietonală se găsesc diferite magazine, restaurante, cafenele care oferă servicii de nivel înalt. Astfel, pentru locuitorii oraşului, precum şi pentru turişti, este o stradă uşor accesibilă care oferă posibilităţi variate pentru petrecerea timpului într-un mod plăcut. În ultimii ani însă, a putut fi observat că străzii Petőfi îi lipseşte forfota şi atmosfera plină de viaţă şi dinamism. Mai mulţi antreprenori au semnalat că ar trebui găsită soluţie pentru a mări atractivitatea străzii, ca oamenilor să le placă plimbările pe această stradă şi ca turiştilor să le stârnească curiozitatea. În chestionarul sondajului efectuat anterior lucrărilor de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană multe persoane şi-au exprimat opinia negativă referitor la atmosfera actuală a străzii din centrul oraşului. Acest fapt subliniază necesitatea că subiectul străzii Petőfi să fie tratat în comunitate, împreună cu locuitorii oraşului.

Ca urmare, în cadrul Hackaton-ului social sunt invitați locuitorii oraşului la gândire în comun. În echipele care vor fi stabilite, vor colabora persoane care în viaţa de toate zilele au puţine interacţiuni între ele, sau chiar deloc. Oameni de profesii, vârste diferite şi arii de interes diferite vor căuta împreună soluţie la o problemă. Datorită acestui fapt vor fi create soluţii complexe şi sofisticate, iar participanţii vor învăţa reciproc din ideile lor. Hackaton-ul social are un rol de a crea punţi între oameni, între locuitorii oraşului şi oraş: participanţii vor cunoaşte mai detaliat şi vor înţelege perspective noi, care toate vor trebui luate în calcul la elaborarea proiectului.

  • Evenimente care sunt în legătură cu Hackaton-ul social

Eveniment pilot – 10 mai 2022

Evenimentul pilot este un for şi o posibilitate de gândire în comunitate, la care locuitorii oraşului în prezenţa mentorilor vor discuta despre problematica privind strada Petőfi şi vor încerca să contureze soluţii de tip proiect. Participanţilor le va fi prezentată metoda Hackaton-ului social.

Aici va putea fi observat dacă există interes real pentru proiect, cât de dedicate sunt persoanele interesate pentru a participa la eveniment și  cât de mult doresc să se implice în formarea imaginii oraşului. Aici vor se vor naşte proiectele prin schiţarea cărora dăm start hackaton-ului de 48 de ore. În cazul în care lipsa de interes se va manifesta la evenimentul pilot, evenimentul principal planificat nu va mai fi organizat în luna iunie. Acum persoanele interesante se pot înregistra la evenimentul pilot.

Cine sunt mentorii şi ce fel de rol au ei?

Mentorii sunt profesionişti din regiune care se ocupă cu evaluare, valorificare de proiecte, comunicare, dezvoltare rurală, şi care au participat la curs de metodologie privind metoda Hackaton-ului social. Ei şi-au testat cunoştinţele în cadrul unui Maraton de Dezvoltare Rurală în mai 2021, la Căpâlniţa, precum şi la Odorheiu-Secuiesc, anul acesta. Ei au constituit grupul profesionist KOHÓ.
Rolul mentorilor este de a ajuta participanţii pe parcursul întregului proces. De asemenea, aceștia vor elabora şi un plan de valorificare a proiectului ales.

Evenimentul principal

Prezentarea proiectelor elaborate, jurizarea şi decernarea premiilor va fi un eveniment deschis pentru public care va fi organizat la data de 19 iunie 2022, ora 14:00, fiind aşteptaţi toţi locuitorii oraşului.

Ce se va întâmpla ulterior?

Este important ca proiectele create în cadrul Hackaton-ului să nu rămână la nivelul ideilor, ci să fie valorificate în parte sau în totalitate şi să contribuie la umplerea spaţiului public a străzii Petőfi cu viaţă, dinamism şi să creeze o atmosferă plăcută şi atractivă.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy