Közösségi hackathon a Petőfi utcáért. Csíkszereda önkormányzata fel szeretné pezsdíteni a sétálóutcát

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A csíkszeredai városháza első alkalommal szervezi meg a The House Egyesülettel és a Kohó szakmai csoporttal (mentorok) karöltve a közösségi hackathont, azaz ötletpályázatot a Petőfi utcára, a város sétálóutcájára, hogy az ismét a város közösségi életének központja legyen.

A közösségi hackaton egy 30 és 50 fő közötti, 5-7 fős csapatokba szerveződő rendezvény, amely mentorok irányításával 48 órán belül megoldási javaslatot dolgoz ki egy adott problémára.

A 48 órás munkafolyamat egy dinamikus folyamat, melynek során a megoldás ötlete többször is megváltozhat, így a kidolgozott projekt végre megoldást kínálhat az eredetileg megfogalmazottnál is nagyobb problémára. Az innovatív megoldások eléréséhez elengedhetetlen a kreatív, kritikus, problémamegoldásra orientált gondolkodás. Ezt a gondolkodásmódot támogatja és erősíti a mentorok jelenléte a projektek kidolgozása során.

  • Miért a Petőfi utcára koncentrálunk?

A belvárosi utca 2013-ban teljes felújításon esett át, azóta a sétálóutcaként funkcionáló oldalon különböző üzletek, éttermek, kávézók találhatók, melyek színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak. Így a város lakói és a turisták számára is egy jól megközelíthető utca, amely változatos lehetőségeket kínál a kellemes időtöltésre. Az elmúlt években azonban feltűnt, hogy a Petőfi utcából hiányzik a nyüzsgés, a pezsgő hangulat. Több vállalkozó is felhívta a figyelmet arra, hogy megoldást kell találni az utca vonzerejének növelésére, arra, hogy az emberek szívesen sétáljanak ezen az utcán, és felkeltsék a turisták kíváncsiságát. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kidolgozását megelőző felmérés kérdőívében többen negatív véleményüket fejezték ki a belvárosi utca jelenlegi hangulatával kapcsolatban. Ez aláhúzza annak szükségességét, hogy a Petőfi utcát közösségben, a város lakóival együtt kezeljék.

Ennek eredményeként a közösségi hackaton közös gondolkodásra hívja a város lakosságát. A létrejövő csapatokban olyan emberek fognak együttműködni, akik a mindennapi életben alig vagy egyáltalán nem érintkeznek egymással. Különböző szakmák, életkorúak és érdeklődési körökhöz tartozó emberek közösen keresnek megoldást egy-egy problémára. Ennek köszönhetően komplex és kifinomult megoldások születnek, és a résztvevők egymástól tanulnak ötleteikből. A társadalmi hackatonnak szerepe van abban, hogy hidat hozzon létre az emberek között, a város és a város lakói között: a résztvevők részletesebben megismerik és új nézőpontokat ismernek meg, melyeket figyelembe kell venni a projektfejlesztés során.

  • A közösségi hackatonhoz kapcsolódó események

Kísérleti esemény – 2022. május 10

A mintarendezvény egy fórum és egy közösségi gondolkodásmód, ahol a város lakói mentorok jelenlétében vitatják meg a Petőfi utca ügyét, és próbálnak projekt jellegű megoldásokat felvázolni. A résztvevők megismerkednek a közösségi hackaton módszerével.

Itt kiderül, hogy van-e valódi érdeklődés a projekt iránt, mennyire elkötelezettek a rendezvényen való részvétel iránt, és mennyire szeretnének részt venni a város arculatának alakításában. Itt születnek meg azok a projektek, amelyekkel elindul a 48 órás hackathon. Ha a kísérleti rendezvény iránt hiányzik az érdeklődés, júniusban már nem kerül megrendezésre a tervezett főrendezvény. Most az érdeklődők regisztrálhatnak a kísérleti eseményre.

Kik a mentorok és milyen szerepet töltenek be?

A mentorok a régió értékelésével, projektfejlesztéssel, kommunikációval, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, akik részt vettek a Social Hackaton módszer módszertani tanfolyamán. Vidékfejlesztési Maratonon mérték össze tudásukat 2021 májusában Kápolnásfaluban, valamint idén Székelyudvarhelyen. Megalakították a KOHÓ szakmai csoportot.

A mentorok feladata, hogy segítsék a résztvevőket a folyamat során. Tervet is kidolgoznak a kiválasztott projekt hasznosítására.

A fő esemény

A kidolgozott projektek bemutatása, a zsűrizés és a díjak átadása 2022. június 19-én 14:00 órától nyilvános rendezvény lesz, amelyre a város minden lakosát várják.

Mi fog történni ezután?

Fontos, hogy a hackatonon belül létrejövő projektek ne csak az elképzelések szintjén maradjanak, hanem részben vagy egészben hasznosítva járuljanak hozzá ahhoz, hogy a Petőfi utca közterét élettel, dinamizmussal töltsék meg, kellemes, vonzó hangulatot teremtsenek.

  • a Csíkszeredai Városháza Sajtóirodája tájékoztatása

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy