,,Hai să dăm mână cu mână, hai la Toplița Română” – școala de vacanță cu elevi din Toplița și Republica Moldova

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 23 – 28.06.2018, la Toplița, Asociația DASPROED, Asociația Dascălilor de la ,,Andrei Şaguna” Pro Educație, a desfăşurat o serie de activităţi cultural – educative pentru un grup format din elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa şi Şcoala Primară ,,Ion Creangă” Ialoveni – Republica Moldova, în cadrul proiectului ,,Hai să dăm mână cu mână, hai la Toplița Română” – școala de vacanță, proiect finanțat de Municipiul Toplița. Acesta se înscrie și continuă inițiativa Asociației Învățătorilor Harghiteni al proiectului amplu, derulat la nivel județean – ,,Ambasadorii Limbii și culturii române”, coordonat de D-na Insp. Elena Mîndru, transmite președintele Asociației DASPROED, prof. Mirela Nemțoc.

Activităţile au vizat comunicarea în limba română, consolidarea relaţiilor şi a parteneriatelor între cadrele didactice, între elevi şi părinţi, între membrii comunităţilor, popularizarea potenţialului turistic şi cultural al zonei şi al judeţului, promovarea imaginii municipiului peste Prut, dar şi păstrarea zestrei noastre comune: istorie, limbă, port şi tradiţii. Proiectul s-a derulat sub forma unei școli de vacanță, astfel încât, s-a creat un cadru propice socializării şi relaţionării, membrii grupului având ocazia să se cunoască, să-şi împărtăşească gânduri, experienţe şi impresii, să lege prietenii. Proiectul a fost structurat pe 4 activităţi, denumite generic: ,,Oameni și locuri”, ,,Ardealul, pământ românesc”, ,,Tradiții și obiceiuri toplițene”, ,,O singură limbă, o singură țară”. Acestea s-au desfășurat pe parcursul a 6 zile și au fost gândite în jurul a două aspecte majore: cunoaşterea de către grupul din Republica Moldova a frumuseţilor locurilor topliţene, harghitene și românești, a specificului zonei, cu tradiţii şi obiceiuri şi realizarea unui schimb de experienţă privind elemente cultural – educative din spaţiul românesc şi cel moldovenesc.

Astfel, prin vizitele la principalele instituții și obiective de cultură și de cult din municipiu, prin drumețiile în împrejurimile Topliței, dar și prin excursia organizată pe ruta Toplița – Praid – Sovata – Tg. Mureș, grupul beneficiar, în special cel din Republica Moldova, a reușit să-și contureze o imagine complexă despre frumusețea și pitorescul locurilor din Toplița, Harghita, România. Pentru familiarizarea copiilor moldoveni cu obiceiurile și tradițiile toplițene, a portului popular și cunoașterea istoricului și specificului localității, s-au organizat cursuri de dans popular toplițean și ateliere de pictură pe sticlă a icoanelor, precum și observarea uneltelor și portului popular străvechi, la muzeul amenajat la Şcoala de pe Vale

O prietenie fără granițe – O singură limbă, o singură țară a fost o activitate structurată în două părți: simpozion tematic și spectacol cultural-artistic. În prima parte au avut loc prezentări legate de istoria României și personalități marcante ale literaturii naționale. A doua parte a activității a fost destinată unui spectacol organizat de grupul țintă și de elevii Şcolii Gimnaziale ,,Andrei Şaguna” Toplița, în cadrul căruia, vocile toplițenilor au răsunat la unison cu cele ale ialovenienilor, iar dansurile, emoțiile și sufletele lor s-au împletit în aplauzele invitaților. Spectacolul s-a desfășurat la Casa de Cultură a Municipiului Toplița, cu participarea grupului țintă și a elevilor din școală neimplicați direct în proiect, părinții elevilor, cadre didactice, invitați speciali din rândul comunităților toplițene și ialoveniene, persoane din administraţia publică locală.

Elevii și profesorii participanți la spectacol, dar și persoanele implicate în proiect, au fost recompensați cu diplome, iar oaspeții noștri au beneficiat de cadouri personalizate, astfel încât să simtă că sunt speciali și să popularizeze frumusețea, caracterul și ospitalitatea toplițeană.
Proiectul s-a încheiat cu realizarea, de către copii, în echipe mixte, a unor colaje, postere, reprezentând ceea ce a însemnat pentru ei această școală de vacanță. Vizualizând fotografiile, se poate afirma că acest proiect a avut un impact pozitiv deosebit asupra participanților, prin dezvoltarea unor relații de colaborare și prietenie Toplița – Ialoveni, orașe înfrățite, România – Republica Moldova, conștientizarea apartenenței naționale, cultivarea patriotismului și a dragostei fața de țară și popor.

Pe tot parcursul derulării acestui proiect, grupul țintă a fost cazat la Cabana Secu ,,Bizonul Negru”, unde a beneficiat de servicii de masă și cazare, de înaltă calitate, cum, de altfel, a beneficiat, în fiecare locație pe unde a poposit. Aici, pe lângă acțiunile efective planificate, s-au desfășurat diverse activități recreative, distractive, de socializare: vizionare de film, aerobic, karaoke, jocuri diverse de interior și în aer liber, repetiții pentru spectacol.
Grupul ţintă a fost constituit din 20 de elevi din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa şi Şcoala Primară ,,Ion Creangă” Ialoveni – Republica Moldova şi 8 cadre didactice (câte 10 elevi, respectiv 4 cadre didactice din fiecare unitate şcolară). Beneficiarii indirecţi au fost părinţii elevilor, persoanele invitate şi membrii celor două comunităţi, pe care cele două şcoli le reprezintă, aproximativ 200.
Considerăm că desfăşurarea proiectului a contribuit la dezvoltarea turismului cultural din zona Topliţei, dar și a județului, că a adus notorietate și un plus de valoare imaginii localității noastre dincolo de Prut.

În realizarea cu succes a tuturor activităților, ne-au sprijinit îndeaproape partenerii noștri: Asociația ,,A fi Altfel”, Casa de Cultură, Centrul Cultural Toplița, Centrul de Informare Turistică, Bisericile Ortodoxe Vale și Călimănel, Biblioteca Municipală ,,George Sbârcea”, Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Toplița și Cabana Secu ,,Bizonul Negru”. Mulțumim tuturor celor care și-au adus aportul și au facilitat materializarea acestui proiect: D-lui Primar al Municipiului Toplița, Ing. Stelu Platon, D-lui Primar al Orașului Ialoveni, Republica Moldova, Sergiu Armașu, D-nei Insp. Elena Mîndru, D-nei Director al Şcolii Primare ,,Ion Creangă” Ialoveni, Alexandra Hîncu, copiilor, cadrelor didactice și părinților din cele două școli partenere. De asemenea, mulțumim D-lui Preot Cătinean Petru, D-lui Nicolae Cif, D-nei Maria Tatar, ,,Cutia cu zâmbete – The Shop”, SC ,,Coroana” SRL, Dany Trans SRL, Pensiunea Baciu, Restaurant Izabella și Anadis, pentru disponibilitate, amabilitate și promtitudine!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy