Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Intervențiile pompierilor în perioada Sărbătorilor Pascale

În ultimele 4 zile, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Astfel, în perioada 30 aprilie–03 mai a.c., s-au înregistrat 50 de situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, 2 misiuni de transport persoane supraponderale, în sprijinul echipajelor SAJ, o misiune pirotehnică, în satul Conod, comuna Ciucsângeorgiu și o misiune de protejare a comunității, în urma acroșării unei țevi de gaz, pe strada Johannes Kájoni, Cioboteni. 48 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, din care 2 în urma unor accidente rutiere, produse în Miercurea Ciuc și Racu.
Totodată, în cele patru zile, au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența unor urși în Toplița și Izvoru Mureșului.

Duminică, 2 mai a.c., în jurul orei 14:30, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Lueta și Vlăhița, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (afumătorie), în comuna Lueta. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta pe o suprafață de circa 30 mp, existând pericol de propagare la două case și alte anexe gospodărești. Incendiul a fost lichidat în aproximativ o oră, în limitele găsite. Au ars afumătoria, construită din lemn, cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafață de aproximativ 30 mp, precum și preparate din carne; s-au degradat: acoperișul centralei termice și două biciclete.
Cauza probabilă a incendiului a fost focul deschis în spații închise. În urma intervenției pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de 76.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 12.000 lei.

Tot în cursul zilei de duminică, pirotehniștii harghiteni au fost solicitați să intervină în satul Cinod, comuna Ciucsângeorgiu, unde un detectorist autorizat a descoperit mai multe elemente de muniție pe o pășune, în zona Rugat. Imediat, echipajul pirotehnic din cadrul ISU „Oltul” Harghita s-a deplasat la locul indicat și a identificat elementele ca fiind o bombă de aruncător calibru 82 mm, un stabilizator de bombă de aruncător calibru 82 mm, o grenadă de mână ofensivă și 6 cartușe de infanterie calibru 7,92 mm. Acestea au fost ridicate și transportate, în condiții de siguranță, într-un loc special amenajat pentru depozitarea acestora, în vederea distrugerii ulterioare.

Ieri, 3 mai a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni, în cooperare cu SVSU Ciumani, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei locuințe dintr-un bloc, în comuna Ciumani. La sosirea echipajelor de intervenție, ardea mobila de bucătărie, cu pericol de propagare la întregul imobil, iar proprietara se afla în apartament, încercând să stingă incendiul și prezenta arsuri minore la membrul superior drept. S-a acționat pentru evacuarea victimei și predarea acesteia echipajului SMURD, care, după acordarea primului ajutor calificat la locul evenimentului, a transportat-o la Spitalul Municipal Gheorgheni, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Alți doi copii, cu atac de panică, au fost asistați medical, iar unul dintre ei a fost preluat și transportat, de un echipaj SAJ, tot la Spitalul Municipal Gheorgheni. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost stins înainte de a se extinde la bunurile din celelalte camere și la apartamentele vecine. Incendiul s-a produs, cel mai probabil, în urma verificării unor eventuale scăpări de gaze de la butelie. În acest sens, reamintim că este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului. Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun!

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.