Harghita, Județul în care pensionarii sunt mai mulți decât angajații, aproape de colaps financiar

0

Articol disponibil în: Română

Deficitul la bugetul asigurărilor sociale este din ce în ce mai mare în Harghita, încasările fiind mai puţin de jumătate decât sumele necesare pentru plata pensiilor, a declarat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural Harghita, directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ban Katalin.

„La nivelul judeţului Harghita, bugetul asigurărilor sociale înregistrează un deficit din ce în ce mai mare. Sumele pe care le încasăm ca şi contribuţii la asigurările sociale nu reprezintă nici jumătate din suma pe care o plătim luna cu titlul de pensi”, a precizat Ban Katalin, la prezentarea activităţii instituţiei în primele zece luni ale anului.

Analiza făcută publică de directoarea CJP Harghita arată că în primele zece luni ale anului pentru plata pensiilor s-au cheltuit aproape 700 milioane de lei din cele trei surse de finanţare, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, din care s-a alocat cea mai mare sumă, adică peste 600 milioane lei, bugetul de stat şi fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Datele statistice arată că în judeţul Harghita erau, la sfârşitul lunii octombrie, 78.365 pensionari, din care 4.614 sunt pensionari ai fostului sistem de asigurări sociale pentru agricultori. De asemenea, aproximativ 8.200 de persoane beneficiază de pensii în baza unor legi speciale, fiind vorba de veterani de război, persoane persecutate politic sau etnic, care au efectuat armata în detaşamente de muncă sau sunt eroi ai Revoluţiei din Decembrie 1989.

Potrivit sursei citate, verificările efectuate pe parcursul anului arată că pensionarii nu comunică modificările intervenite faţă de situaţia lor avută la data stabilirii pensiei, motiv pentru care, în anumite perioade, încasează drepturi de pensie necuvenite. Drept urmare, Casa Judeţeană de Pensii este obligată să recupereze aceste sume de la beneficiari. În primele zece luni ale anului specialiştii Casei de Pensii Harghita au verificat un număr de 984 cazuri, din care în 38 cazuri s-a că s-au încasat drepturi necuvenite în valoare de peste 84 mii lei, din care s-au recuperat, până la 31 octombrie, aproape 30.000 lei.

„Recuperarea debitelor create ca urmare a cumulului necuvenit este mult îngreunată de faptul că veniturile persoanelor respective sunt mici, nu au bunuri care pot fi valorificate şi fac parte din categoria persoanelor vulnerabile”, a explicat Ban Katalin.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy