Harghita: Trei apeluri la 112 pentru îndepărtarea unor urși, înregistrate în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

IJJ Harghita transmite că, în ultimele 24 de ore, au fost primite trei apeluri la numărul de urgenţă 112, prin care era anunțată prezența unor urși în localitățile Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.


„Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, ieri, 11 mai, la ora 13:29, ne anunța despre faptul că un urs și-a făcut apariția pe Aleea Ursului din cartierul Szécseny. Apelul a fost făcut de către un locatar din zonă. La fața locului a fost trimis de îndată un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, care a luat măsuri pentru îndepărtarea animalului sălbatic din zonă, înspre pădure.
Al doilea apel a fost făcut la ora 21:15, un alt bărbat semnala prezența unui urs în curtea proprie, situată în aceeași zonă în care un urs fusese observat în timpul zilei. I s-a recomandat de către colegul din dispecerat să rămână în casă până la sosirea patrulei de jandarmerie. Patrula din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil care a ajuns la scurt timp la fața locului, nu a mai găsit ursul la locul indicat și nici în imediata apropiere. Din cele relatate de către apelant a reieșit faptul că, ursul era în căutare de hrană.
Ultimul apel, primit tot din partea unui bărbat, la ora 05:12, ne semnala prezența a doi urși în apropierea Băilor Szejke, la intrarea în municipiul Odorheiu Secuiesc. Pentru operativitate și mergându-se pe principiul intervenției celei mai apropiate patrule, în zonă a fost direcționată o patrulă de ordine publică formată din jandarm și polițist, dar urșii plecaseră, locul unde aceștia au fost zăriți fiind înconjurat de pădure.”, precizează purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cele trei cazuri, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.

Pe această cale, IJJ Harghita face încă o dată un apel la cetățeni să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate să soluționeze astfel de situații. E mai bine să stea în casă, în general să se adăpostească și să respecte recomandările din mesajul Ro- Alert.

De asemenea, jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy