10 éven át rémálomban élt néhány gyermek a Szent Ferenc Alapítvány egyik központjában Tusnádfürdőn

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A napokban a Csíkszeredai Törvényszék hozott egy ítéletet, amely egy másik országban országos vitára adott volna okot az azt kiváltó helyzetről, és kétségkívül drákói ellenőrzési intézkedésekhez vezetett volna azon a területen, amelyre a bírósági határozat vonatkozik. Nálunk azonban teljes a csend. Az ország sajtója hallgat. Vajon miért? Mi akadályozza meg az országos sajtót abban, hogy erről az abszolút robbanásveszélyes témáról egy normális társadalomban vitázzon, amely a Böjte Csaba dévai ferences szerzetes által vezetett „Szent Ferenc” Alapítványt célozza meg?

Konkrétan a Csíkszeredai Törvényszék az 1218/258/2021-es ügyben hozott ítéletet, a Tusnádfürdőn egy árvaház gondnokai által a „Szent Ferenc” Alapítvány égisze alatt elkövetett, teljesen utálatos tetteket, szexuális agressziót és kiskorúakkal szemben elkövetett perverziót, Romániában még soha nem látott szinten, amit nem hittem volna, hogy egy felemelkedettnek vélt szervezet, mint amilyenre mi hivatkozunk, el tud fogadni és elrejteni. Aki szeretne tájékozódni a határozat részleteiről, saját maga is hozzáférhet az igazságügyi portálhoz, hogy megtekinthesse a határozat konkrét elemeit.

Nem érdemes megemlíteni az elítélt nevét, és a többi érintett nevét sem. Nem ez a célunk. Ami rendkívül riasztó, hogy a tények a 2007-2017 közötti időszakra vonatkoznak, az érintett gyerekek 4 éves és attól idősebbek, az általuk elszenvedetteket csak Isten tudja. Vagyis 10 éven keresztül a „Szent Ferenc” Alapítvány tusnádfürdői központjának néhány kiskorú gyermeke néhány elmebeteg elképzelhetetlen perverziójának volt kitéve! 10 év! Hatalmas időszak! Kíváncsiak vagyunk, hogyan lehetséges, hogy ezek a tények ilyen hosszú ideig rejtve maradhattak? Senki nem vett észre semmit? Mert nyilvánvaló, hogy tudott volt. Az ilyesmi nem marad ilyen sokáig rejtve. Hány ilyen cselekmény történik a „Szent Ferenc” Alapítvány házaiban? Mi a szerepe egy RMDSZ megyei tanácsosnak (akinek a nevét egyelőre nem adjuk meg), aki a települést vezette az események során? Itt az ideje, hogy a központi állami intézmények alapos vizsgálatokat végezzenek a Hargita Megye Tanácsától a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül jelentős összegeket kapó „Szent Ferenc” Alapítvány körüli tevékenységekkel kapcsolatban, és amelyet Magyarország is elképesztő összegekkel finanszíroz.

Nagyon érdekes egyébként, hogy az alapítvány legtöbb központja Hargita megyében működik, és nem Hunyad megyében, ahol van az alapítvány székhelye. Az alapítvány egyetlen Bákó megyei központját, Gyimesbükkben a megyei hatóságok bezárták, mert jelentős problémákat azonosítottak. Csak Hargita megyében van minden rendben. Tényleg így van? Lám nem így van. EGYÁLTALÁN NEM! Mert egy alapítványi központban hihetetlen, még soha nem hallott, barbár módon bántalmazták a gyerekeket! És aki a „Szent Ferenc” Alapítványt nagy összegekkel, hatalmas összegekkel finanszírozza, vagyis Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az hallgat. Nem mond semmit. Hirtelen már nem ismeri Böjte Csabát, akivel nemrég pózolt, ahol csak tudott. Ugyanaz a Böjte Csaba, aki Magyarország hőse volt, Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, aki méltatta az alapítvány munkáját.

Mit gondol most a magyar miniszterelnök? Még mindig kapcsolatban áll Istennek ezzel az úgynevezett szolgájával? De mit tesz a romániai ferences rend, ha az imázsát egy ilyen karakter rontja, aki tagadja, hogy tudta, mi történik? Aki azt állítja, hogy jelentette a hatóságoknak. Komolyan?? Hogyan lehetséges, hogy az országban senkit, de egyáltalán senkit nem döbbent meg az a tény, hogy egy romániai bíróság nagyon határozottan megállapítja és megbünteti a kiskorúak elleni hihetetlenül súlyos cselekmények elkövetését, amelyeket egy ferences szerzetes, Orbán Viktor tanítványa vezette alapítvány alkalmazottai követtek el? Vajon odáig ment az RMDSZ és politikai partnereinek ellenőrzése a román sajtó felett, hogy teljes cenzúrát írt elő a témában?

Azok számára, akik nem emlékeznek, nem is olyan régen a román sajtó egy része, írott és videós, dicsérte ezt a szerzetest, és videodokumentumfilmeket készítettek róla, és Nobel-békedíjra jelölték. Az elme eltévelyedése a legrosszabb dolog, ami történik.

Az emberi értékek felhígulása ugyanilyen súlyos, és most teljes egészében itt, Hargita megyében láthatjuk, ahol megnyilvánulása néhány olyan szereplőben, akik ahelyett, hogy az élet által nemkívánt helyzetbe sodort gyerekekről gondoskodtak volna, azok ártatlanságával barbár módon visszaéltek, ami egy normális társadalomban nem fogadható el. Az, ahogyan a társadalom reagál erre a helyzetre, sokat elárul a szintjéről. Majd kiderül, hogy megfelelünk-e az elvárásoknak, vagy könnyen elfogadjuk az ilyesmit.

Rajtunk múlik, hogy mit választunk!

D.E.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke- a válaszadás jogán a „10 éven át rémálomban élt néhány gyermek a Szent Ferenc Alapítvány egyik központjában Tusnádfürdőn” c. cikkre

 

 

Alulírott, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, tekintettel a ziarharghita honlapon 2022. július. 4-én megjelent „10 éven át rémálomban élt néhány gyermek a Szent Ferenc Alapítvány egyik központjában Tusnádfürdőn” című cikkre, a továbbiakban: a cikk,

Figyelembe véve a Médiaszervezetek Egyezménye által kidolgozott Újságírói Deontológiai Kódex rendelkezéseit: „2.7. Hibajavítás. A válaszadás joga

2.7.1 Az újságíró azonnal kijavítja az anyagaiban előforduló hibákat. Ha szükségesnek tartja, az újságíró bocsánatkérést is közzétehet.

2.7.2. A válaszadás jogát biztosítani kell, ha a kérést indokoltnak és ésszerűnek ítélik meg.”

Tekintettel Románia Alkotmánya 30. cikke 6. bekezdésében foglaltakra, a véleménynyilvánítás szabadsága nem sértheti a személy méltóságát, becsületét, magánéletét vagy a saját imidzséhez való jogát;

Továbbá Románia Alkotmánya 31. cikk 4. bekezdés értelmében

a tömegtájékoztatási eszközöknek, köz és magán egyaránt, kötelességük helyesen tájékoztatni a közvéleményt.

Jelen esetben benyújtom:

Kérelem a válaszadási jog közzétételére a fent említett cikkben foglaltakkal kapcsolatban.

„Megdöbbenéssel értesültem, hogy kikérték a véleményem a közelmúltban a sajtóban is megjelent ügyről, a tusnádfürdői gyermekotthonban történtekkel kapcsolatban.

Cáfolom ezeket az alaptalan vádakat!

Válaszoltam és mindig válaszolok a helyi, országos és nemzetközi médiából érkező megkeresésekre, és nem bújok el akkor sem, ha a témák nehezek.

Azokat, akik megalapozatlan kijelentéseket tettek, arra kérik, hogy kézzelfogható bizonyítékokkal jöjjenek, ne csak dobálózzanak a szavakkal.

A legegyszerűbb a vádaskodás, és általában azokat vádolják, akik megpróbálnak tenni valamit a közösségért. Természetesen, ha nem lennék ilyen látható ember, nem lennék alaptalan vádak célpontja.

Támogatom, és mindig támogatni fogom a vallási kultuszok tevékenységét, mert társadalmunk sarokkövei ezek.

Én az igazság és a méltányosság pártján állok, és egyetértek azzal, hogy akik hibáztak, úgy fizessenek, ahogy azt az illetékes hatóságok jónak látják.

Mindig támogatni fogom Böjte Csaba szerzetest, mert tanításai és tettei mindig a kiszolgáltatottakat támogatták, és ez a szerepünk, hogy a rászorulók mellett legyünk.

Ami Tusnádfürdőn történt, az nem kívánatos, és bízom benne, hogy az igazságszolgáltatás nagyon jól fogja végezni feladatát.

Ne hagyjuk, hogy a hamis hírek eltorzítsák a jogi tevékenységet, és ne vádoljunk bizonyítékok nélkül. ”

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy