Timp de 10 ani, niște copii dintr-un centru din Băile Tușnad al Fundației „Sfântu Francisc” au trăit într-un coșmar

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Zilele trecute, Judecătoria Miercurea Ciuc a emis un verdict care în altă țară ar fi fost motiv de dezbatere națională cu privire la situația care l-a generat și ar fi condus, fără discuție, la măsuri de verificare draconice de verificare în domeniul la care se referă decizia instanței. La noi, însă, e liniște totală. Presa din țară tace. Oare de ce? Ce anume împiedică presa națională să pună în dezbatere acest subiect absolut exploziv într-o societate normală, care vizează Fundația „Sfântul Francisc”, condusă de călugărul franciscan Bojte Csaba din Deva?

Concret, Judecătoria Miercurea Ciuc s-a pronunțat în dosarul 1218/258/2021 în care se judecau fapte absolut abominabile săvârșite de îngrijitori ai unei case de copii din Băile Tușnad, aflată sub umbrela Fundației „Sfântul Francisc”, fapte de agresiune și perversiune sexuală cu minori, la un nivel nemaiîntâlnit vreodată în România, pe care care nu credeam că o organizație pretins elevată, cum e cea la care facem referire, poate să le accepte și să le ascundă. Cei dintre dumneavoastră care doriți să aflați detaliile deciziei, vă lăsăm să accesați singuri portalul justiției pentru a vedea elementele concrete ale acesteia.

Nu merită să menționăm numele condamnatului, dar și nici ale celorlalte părți implicate. Nu e rostul nostru. Ce este extrem de alarmant este că faptele judecate se referă la perioada 2007-2017, copiii afectați au vârste de la 4 ani în sus, iar cele suferite de ei numai Dumnezeu le știe. Adică, timp de 10 ani, niște copii minori dintr-un centru din Băile Tușnad al Fundației „Sfântu Francisc” au fost supuși unor perversiuni inimaginabile, izvorâte din niște minți bolnave! 10 ani! O perioadă imensă! Ne întrebăm cum este posibil ca aceste fapte să rămână ascunse o așa perioada îndelungată? Nimeni nu le-a sesizat? Pentru este clar că se cunoștea despre ele. Așa ceva nu rămâne ascuns o așa perioadă lungă de timp. Câte astfel de fapte se mai petrec în casele Fundației „Sfântu Francisc”? Care este rolul și implicarea unui consilier județean UDMR (al cărui nume nu îl dăm, deocamdată), care a condus acel așezământ în perioada producerii faptelor? Este momentul că instituțiile centrale ale statului să facă investigații majore în ceea ce privește activitățile din jurul Fundației „Sfântu Francisc”, care primește sume consistente de la Consiliul Județean Harghita, prin Direcția Județeană de Asistență Socială Harghita și care este finanțată și din Ungaria cu sume impresionante.

Este foarte interesant, de-altfel, că cele mai multe centre ale fundației funcționează în județul Harghita, și nu în Hunedoara, de exemplu, unde are sediul. Singurul centru al fundației din județul Bacău, de la Ghimeș-Făget, a fost închis de autoritățile județene, pentru că au identificat probleme majore. Doar în Harghita e totul bine. Oare chiar așa e? Iată că nu e bine. DELOC! Pentru că într-un centru al fundației copiii au fost abuzați într-un mod incredibil, barbar, cum nu am auzit vreodată! Iar cel care finanțează Fundația „Sfântul Francisc”, din greu, cu sume imense, adică Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, tace. Nu spune nimic. Brusc nu-l mai cunoaște pe Bojte Csaba, cu care până de curând se poza oriunde putea. Același Bojte Csaba care era eroul Ungariei, prietenul la cataramă al premierului Viktor Orban, care-i lăuda activitatea fundației.

Ce părere are oare premierul ungar acum? Se mai asociază acum cu acest așa-zis slujitor al lui Dumnezeu? Dar ce face ordinul franciscan din România când imaginea sa este pătată de un astfel de personaj, care tăgăduiește că ar fi știut despre ce se întâmplă? Care susține că el ar fi sesizat autoritățile. Serios?? Cum este posibil ca nimeni, dar absolut nimeni din țara să nu fie scandalizat de faptul că o instanță din România constată și pedepsește foarte hotărât săvârșirea unor fapte incredibil de grave la adresa unor minori, săvârșite de angajații unei fundații conduse de un călugăr franciscan, pupil al liderului ungar Orban Viktor? Chiar atât de departe a ajuns controlul UDMR și al partenerilor politici asupra presei românești încât să impună cenzura totală asupra subiectului?

Pentru cei care nu vă aduceți aminte, nu cu mult timp în urmă, o parte a presei românești, scrise și video, îi ridicau osanale acestui călugăr și îi dedicau documentare video și îl propuneau la premiul Nobel pentru pace. Rătăcirea minților este unul dintre cele mai grave lucruri care se petrece. Disoluția valorilor umane este la fel de gravă, iar acum o vedem din plin aici, în județul Harghita, unde manifestarea sa la unele personaje care în loc să aibă grijă de copiii pe care viața i-a lăsat într-o situație nedorită, au profitat de inocența lor într-un mod barbar, care nu poate fi acceptat într-o societate normală. Modul în care societatea va reacționa la această situație spune multe despre nivelul ei. Rămâne să vedem dacă ne ridicăm la înălțimea așteptărilor sau acceptăm cu ușurința așa ceva.

De noi depinde ce alegem să fim!

D.E.

Drept la replică 

Subsemnatul, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, având în vedere articolul intitulat „Timp de 10 ani, niște copii dintr-un centru din Băile Tușnad al Fundației „Sfântu Francisc” au trăit într-un coșmar” publicat pe site-ul ziarharghita.ro în data de 4 iulie 2022, denumit în continuare “Articolul”,

Luând în considerare prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului elaborat de Convenția Organizațiilor de Media: “2.7. Corecția erorilor. Dreptul la replică

2.7.1. Jurnalistul va corecta cu promptitudine orice eroare care apare în materialele sale. Acolo unde consideră necesar, jurnalistul poate să publice şi scuze.

2.7.2. Dreptul la replică se acordă atunci când cererea este apreciată ca fiind îndreptățită și rezonabilă.”

Având în vedere prevederile articolului 30 alin. 6 din Constituția României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine;

Precum și, potrivit art. 31 alin.4 din Constituția României, mijloacele de informare în masă, publice și private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

Vă înaintez prezenta:

Cerere de publicare a dreptului la replică cu privire la cele afirmate în articolul menționat mai sus.

„ Cu stupoare am aflat de pe paginile de internet că mi s-a solicitat punctul de vedere în recentul caz mediatizat în presă referitor la evenimentele petrecute în centrul de copii de la Băile Tușnad.

Dezmint aceste acuzații nefondate!

Am răspuns și răspund de fiecare dată oricăror solicitări din partea organelor de presă locale, naționale și internaționale și nu mă ascund nici atunci când subiectele sunt dificile.

Cei care au făcut declarații nefondate îi rog să vină cu dovezi palpabile și nu cu vorbe în vânt.

Cel mai ușor este să acuzi, și în general cei acuzați sunt persoane care încearcă să facă ceva pentru comunitate. Cu siguranță dacă nu aș fi un om atât de vizibil nici nu aș fi ținta acuzațiilor nefondate.

Sprijin și voi sprijini mereu activitatea cultelor religioase pentru că sunt piatra de temelie a societății noastre.

Sunt de partea dreptății și a corectitudinii și sunt de acord ca cei care au greșit să plătească așa cum consideră organele competente.

Îl voi susține mereu pe călugărul Böjte Csaba pentru că învățăturile și acțiunile lui i-au sprijinit întotdeauna pe cei vulnerabili și acesta este rolul nostru să fim alături de cei care au nevoie.

Ceea ce s-a întâmplat la Băile Tușand este de nedorit și am încredere că justiția își va face treaba foarte bine.

Să nu lăsăm știrile false să denatureze actul juridic și nici să nu acuzăm fără probe. “

Borboly Csaba,
președintele Consiliului Județean Harghita

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy