100 éve született Györkös Mányi Albert- életmű kiállítás Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Györkös Mányi Albert festőművész kiállítása a Megyeháza Galériában a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának csíkszeredai bemutatójára, 2023. január 19-én, csütörtökön 18 órakor a Megyeháza Galériába (Csíkszereda, Szabadság tér 5. sz.).

A kiállítást megnyitja Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, és Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, a kiállítás kurátora.

A művész születésének 100. évfordulója alkalmából a Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet kiállítás- és rendezvénysorozatot rendezett Györkös 100 címmel. A programsorozat célja, hogy a 2022-es és 2023-as év folyamán több helyszínen is bemutassa Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, ugyanakkor a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is, a nagyközönség elé tárva e különösen ihletett alkotói pálya gyümölcseit.

A centenáriumi évben a kiállítás eddigi helyszínei voltak: Kolozsvár, Marosvásárhely, Tordaszentlászló, Sepsiszentgyörgy, Barót, Bukarest, Székelyudvarhely.

A művész tematikus terveit tekintve jelen kiállítás a művészi alkotásokban jelenlévő párhuzamosság mentén épül fel. A Megyeháza Galériában látható képek a szülőföld, Tordaszentlászló közösségformáló erejét jelenítik meg. Sajátos györkösi témák vonulnak fel a klasszikus megformálásától a szürreális álomképekig. Újdonságukat a magángyűjtők és közintézmények által elsőízben kiállított, Györkös univerzumon belül is egyedi festmények adják meg.

Egy másik tematikus vonal a választott szülőföldé, Kolozsvár város épített örökségét reprezentálva „A gótika árnyékában” alcímmel. Ezzel egy időben bemutatják a Kalevala című epikus történetet, amely a finn állam hivatalos elismerését is megkapta.

A kiállítás megtekinthető 2023. február 1-ig, a nap bármely szakában.

Szervezők:

Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megyei Kulturális Központ

Megyeháza Galéria

Györkös Mányi Albert Emlékház

Liszt Intézet Sepsisznetgyörgy

Cultura Nostra Egyesület

Főtámogató:

Magyar Művészeti Akadémia

Támogatók:

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Nemzeti Kulturális Alap

RMDSZ- Communitas Alapítvány

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy