Vernisajul expoziției dedicate operei lui Györkös Mányi Albert – 100 de ani de la naștere

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Expoziția pictorului GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT, la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc.
•Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare•

Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita,  Casa Memorială Györkös Mányi Albert și Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe invită și urează bun venit tuturor celor interesați la vernisajul expoziției dedicate operei lui Györkös Mányi Mányi Albert, profesor de muzică și pictor, joi, 19 ianuarie 2023, ora 18:00, la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita (Piața Libertăți nr. 5, Miercurea Ciuc).

Expoziția va fi vernisată de Kós Katalin, directorul Casei Memoriale Györkös Mányi Albert din cadrul EMKE, și de Szebeni Zsuzsanna, directoarea Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe, curatorul expoziției.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistului, Casa Memorială Györkös Mányi Albert și Institutul Liszt au organizat o serie de expoziții și evenimente intitulate Györkös 100. Scopul programului este de a prezenta în mai multe locații, pe parcursul anilor 2022 și 2023, operele cunoscute și reprezentative ale lui Györkös Mányi Albert, totodată programul își propune prezentarea a noi valori și nuanțe artistice încă nedescoperite din lumea picturală a artistului, prezentând astfel publicului roadele acestei cariere creative deosebit de inspirate. În anul Centenarului, expoziția a fost organizată până acum la Cluj Napoca, Târgu Mureș, Săvădisla, Sfântu Gheorghe, Baraolt, București și Odorheiu Secuiesc.

Privind planurile tematice ale artistului, prezenta expoziție este structurată de-a lungul unei paralelități prezente în creațiile artistice. Imaginile din Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita reflectă puterea de formare a comunității de pe meleagurile natale, mai alei din Săvădisla. Temele specifice lui Györkos variază de la clasic la suprarealismul oniric. Noutatea acestei expoziții este conferită de picturile expuse de colecționari privați și instituții publice, care sunt de asemenea, unice în universul lui Györkös.
O altă linie tematică este acea a patriei alese, prin reprezentarea patrimoniului construit al orașului Cluj-Napoca, având ca subtitlu „În umbra goticului”. Totodată este prezentată povestea epică Kalevala, care a primit și recunoașterea oficială a statului finlandez.

Expoziția este deschisă până la 1 februarie 2023, în orice moment al zilei.

Organizatori:
Consiliul Județean Harghita
Centrul Cultural Județean Harghita
Galeria de Artă a Consiliulul Județean Harghita
EMKE, Casa Memorială Györkös Mányi Albert
Institutul Liszt Sfântu Gheorghe
Asociația Cultura Nostra

Sponsorul principal al evenimentului este:
Academia Maghiară de Arte

Sponsori:
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.
Nemzeti Kulturális Alap
UDMR – Fundația Communit

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy