1500 lejes bértámogatás a kisgyermekes szülők munkába való visszatérésének ösztönzésére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kormány jóváhagyta az ösztönző bértámogatás megemelését 650 lejről 1500 lejre, ha a szülő a gyermek 6 hónapos koráig, vagy fogyatékkal élő gyermek esetén 1 év előtt tér vissza munkába.

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el, amely kiegészíti és módosítja gyermeknevelési szabadságról és pótlékról szóló 111/2010-es sürgősségi kormányrendeletet. Az újonnan elfogadott rendelkezések főként a gyermeknevelési szabadságon lévő szülők munkába való visszatérésének ösztönzésére irányulnak, és további jövedelmet biztosítanak a gyermekgondozási szolgáltatások egy részének kifizetésére, amíg a szülők dolgoznak.

A 650 lejes munkahelyi visszailleszkedési pótlékot továbbra is kapni fogják azok a gyermeknevelési szabadságon lévő szülők, akik a gyermek 6 hónapos kora után, de még kétéves kora előtt mennek vissza dolgozni.

Ha a szülő a fogyatékkal élő gyermek nevelésére biztosított szabadságáról megy vissza dolgozni a gyermek 3 és 7 éves kora között, 650 lejes munkahelyi visszailleszkedési támogatást kap. A jogszabály azt is előírja, hogy a gyermeknevelési támogatás kiszámításakor azt az időszakot is figyelembe veszik, amikor a szülő kényszerszabadságon volt.

A munkahelyi visszailleszkedési támogatásban akkor is részesül a szülő, ha visszamegy korábbi munkahelyére dolgozni, mielőtt a gyermek betöltené a 6 hónapot, de utána önhibáján kívül elveszíti a munkahelyét, és más állásba veszik fel.

Becslések szerint a gyermekgondozási támogatásban részesülő 178.727 ember 20% -a választja a munkába való visszatérést és a beilleszkedési ösztönző megszerzését, mielőtt a gyermek 2, illetve 3 éves korát elérné, így a beilleszkedési ösztönző kedvezményezettjeinek száma 105.687-re nő, szemben a jelenlegi 85.673-al.

A juttatás összege 4800 millió lejről 4 118 millió lejre csökken, míg a beilleszkedési bértámogatás összege 670 millió lejről körülbelül 1173 millió lejre nő.

Így az új törvény rendelkezéseinek alkalmazása hozzávetőlegesen 100 millió lejjel csökkenti a szociális segély kiadásait 12 hónapos időtartamra. A 2021-es évre, figyelembe véve a végéig fennmaradó időszakot, a becslések szerint a kiadások körülbelül 58 millió lejjel csökkennek.

  • A Munkaügyi Minisztérium Kommunikációs, Média- és Közönségszolgálati Osztálya által szolgáltatott információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy