1944 augusztus 23. – A román hadsereg fegyvereit Németország ellen fordítja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Augusztus 23 -án Románia kilépett egy hátrányos szövetségből. 1990 -ig, augusztus 23 -án ünnepelték Románia nemzeti ünnepét. 2011 óta augusztus 23 -át a fasizmus és a kommunizmus áldozatai emlékének szentelik.

77 éve, hogy a román hadsereg fegyvereit Németország ellen fordította, és a második világháborúban a Szovjetunió oldalára állt. 1944. augusztus 23 -án Mihai király Antonescu marsallt leváltotta és letartóztatta. Ugyanezen az estén a király szólt a nemzethez, és hadat üzent Németországnak.

Románia szövetségváltása, 1944. augusztus 23 -án lerövidítette a háborút, és visszahozta Észak -Erdélyt az ország határain belülre, ez a nap nemzeti kommunista ünnep lett, erős ideológiai jelentőséggel.

1944 augusztus 20 -a megadta azt várt jelet, hogy a háború sorsát nem lehet a német tengely javára fordítani. A 2. ukrán front csapatai Malinovski marsall vezetésével megkezdték a Jász-Kisinyov offenzívát. Augusztus 22-én a szovjetek a Târgu Neamț-Huși-Chișinău vonalon voltak, betörtek a moldovai német-román frontra. Románia fizikai és stratégiai ellenállása a végét járta. Friessner német tábornok folyamatos ellenállásra szólított fel a Focșani-Nămoloasa-Galați erődített vonalon, amellyel Antonescu marsall egyetértett. A tengelyhadsereg vezetői folytatták a delíriumot.

1944 augusztus 23 -án I. Mihai király elhatározta, hogy elbocsátja és letartóztatja Ion Antonescu marsall államfőt, és elrendelte Románia tengelyhatalmakkal való együttműködésének azonnali leállítását. 22:30 órakor a király a rádióban felolvasta az országhoz intézett kiáltványt.

1946 december 30 -án Mihai király lemondásra kényszerül. Következett Románia szovjetizálása. A földek és a vállalkozások az egész dolgozó nép tulajdonába kerülnek.

Több évtizeden keresztül, egészen 1990 -ig augusztus 23 -át ünnepelték Románia nemzeti ünnepeként, 1944 emlékére, amikor Románia megfordította fegyvereit, és csatlakozott az Egyesült Nemzetekhez a hitleri Németország elleni küzdelemben.

A kommunizmus összeomlása után az 1944. augusztus 23 -i politikai cselekményt hivatalosan puccsként mutatták be, amelyet Mihai király és a történelmi pártok vezettek.

2011 óta augusztus 23 -át a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánítják. Európában 2009 óta a dátumot az összes totalitárius és tekintélyelvű rezsim áldozatainak európai emléknapjaként jelölték meg.

források: Wikipedia, Historia.ro, Mediafax.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy