23 august 1944 – Armata română întoarce armele împotriva Germaniei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În data de 23 august, România ieșea dintr-o alianţă dezavantajoasă. De asemenea, până în anul 1990în 23 august era sărbătorită Ziua Naţională a României. Începând cu 2011, ziua de 23 august este dedicată comemorării victimelor Fascismului şi Comunismului.

Se împlinesc 77 de ani de când armata română a întors armele împotriva Germaniei și a trecut de partea Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. La 23 august 1944, mareșalul Antonescu a fost destituit și arestat de regele Mihai.  În aceeași seară, suveranul s-a adresat națiunii și a declarat război Germaniei.

Schimbarea de alianţă a României, din 23 august 1944, avea să scurteaze războiul şi să readucă Transilvania de Nord în graniţele ţării, această zi devenind sărbătoare naţională comunistă, cu semnificaţie puternic ideologizată.

Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn aşteptat că soarta războiului nu se mai poate întoarce în favoarea Axei Germane. Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de mareșalul Malinovski au declanșat ofensiva Iași-Chișinău. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Târgu Neamț-Huși-Chișinău, făcând o spărtură în frontul germano-român din Moldova. România se afla la capătul rezistenței fizice şi strategice. Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistenței pe linia fortificată Focșani-Nămoloasa-Galați, lucru cu care mareșalul Antonescu a fost de acord. Conducătorii armetei Axei continuau delirul.

În data de 23 august 1944, regele Mihai I hotărăște demiterea și arestarea mareșalului Ion Antonescu, conducătorul statului, și dispune încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei.

La ora 22:30, Regele citeşte la radio Proclamația către țară:

„Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. (…)

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină”.

În 30 decembrie 1947, Regele Mihai va fi obligat să abdice. Urma sovietizarea României. Pământurile şi afacerile vor deveni ale întregului popor muncitor.

Preț de câteva decenii, până în 1990, ziua de 23 august a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României, în amintirea anului 1944, când România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei hitleriste.

După prăbuşirea comunismului, actul politic de la 23 august 1944 a fost prezentat oficial drept o lovitură de stat condusă de către regele Mihai şi partidele istorice.

Din 2011, ziua de 23 august a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. În Europa, din 2009, data este marcată ca Ziua europenă a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

surse: Wikipedia , Historia.ro, Mediafax.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy