2022 első tíz hónapjában több mint 900 csalárd villamosenergia- és földgázfogyasztási esetet azonosítottak

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

  • A kár becsült értéke megközelítőleg 10 millió lej;
  • A csaló rögtönzések visszafordíthatatlan következményekkel járó balesetekhez vezethetnek;
  • Az elosztói szolgáltatás minőségét befolyásolja a csalárd fogyasztás a hálózatban keltett zavarokon keresztül;

A Delgaz Grid szakosodott struktúrája, az energetikai ellenőrzés folyó év január és október között 937 csalárd fogyasztási esetet azonosított, ebből 496 földgáznál, 441 pedig villamos energiánál.

A tettesek azonosítása és a kár megtérítése érdekében 753 büntetőfeljelentést készítettek és juttattak el az illetékes intézményekhez, 650-et a villamosenergia-ágazatban és 103-at a földgáz-szegmensben.

2021-ben (április-decemberi időszakban) 1069 csalást azonosítottak, ebből 639 a földgáz és 430 a villamos energia esetében. 416 büntetőfeljelentést tettek, ebből 77 a földgáz, 339 a villamosenergia-szegmensben.

A csalárd fogyasztást legtöbbször titkos telepítéssel, megkérdőjelezhető minőségű anyagokkal és nyilvánvalóan a telepítés konstrukciós és biztonsági szabályainak betartása nélkül hajtják végre olyan ún. „mesteremberek” akiknek semmilyen szakképzéssel nem rendelkeznek a villamos energia vagy földgáz területén.

Minden ilyen rögtönzött telepítés tüzet, áramütést, robbanást, mérgezést, stb. okozhat.  A lehetséges, illuzórikus,  következményekhez képest jelentéktelen haszonért az emberek kockáztatják vagyonukat, otthonukat, üzletüket, egészségüket vagy akár életüket. Mind a csalárd fogyasztásból közvetlenül „hasznot húzók” szenvedhetnek, de a közelben lévő emberek, otthonok, gazdasági szereplők is. Megéri?

Az elosztóhálózatok teljesítményét befolyásolják az improvizációk és a titkos telepítések. Ugyanúgy az ismert, bejelentett fogyasztás figyelembevételével tervezett és szabályozott védelmek, automatizálások. Csalás esetén a fogyasztás nem ismert, és akkor a hálózatok sem működnek normál paramétereken, a becsületes, rendszeresen számlát fizető fogyasztók is szenvednek.

A csaló fogyasztás cégünknek anyagi veszteséget is jelent, de a fogyasztók számára megnövekedett kiadásokat is jelent. Az illegális beavatkozások a becsületes fogyasztókat érintik az elosztási szolgáltatás megszakításain, a szolgáltatott energia nem megfelelő paraméterein keresztül.

Az idén feltárt 937 esetben az ellopott energia mennyisége mintegy 20,5 GWh, a kár becsült értéke csaknem 10 millió lej.

Összehasonlításképpen a 20,5 GWh (20 500 000 kWh) csaknem 14.000 lakás éves villamosenergia-fogyasztását jelenti (150 kWh/hó átlagfogyasztás mellett) vagy több mint 2000 lakás földgáz fogyasztását (1000 köbméter/év, körülbelül 10.000 kWh/év egyenértéke).

2021-ben a csalással elfogyasztott energia mennyisége hozzávetőlegesen 28,3 GWh volt, értéke pedig közel 20,5 millió lej volt.

A csalárd fogyasztás ugyanakkor lopás, és a Btk. rendelkezései szerint büntetendő.

A Delgaz Grid nem tolerálja ezeket a törvénytelen tevékenységeket. Ezért folyamatosak szakértőink által a csalárd fogyasztás azonosítására és korlátozására tett intézkedések.

És végül, de nem utolsósorban, a becsületes fogyasztókat nagyobb mértékben érinthetik ezek az illegális gyakorlatok, mint a forgalmazó cégeket. Éppen ezért a polgári lelkületükre, de az említett kockázatokkal szembeni védekező reflexre is apellálunk, és kérjük, hogy a tudomásukra jutott esetleges visszaélésszerű fogyasztási helyzeteket továbbítsák a [email protected] e-mail címre vagy jelentsék a legközelebbi rendőrőrsön.

Az ügyfelek biztonsága érdekében a következő megelőző intézkedéseket javasoljuk:

  • NE engedje, hogy illetéktelen személyek hozzányúljanak a villany- vagy földgázórához;
  • NE fogadja el földgázvezetékekre vagy villanykábelekre megoldásokat olyan személyektől, akik alacsonyabb fogyasztás lehetőségét kínálják Önnek;
  • NE fogadja el olyan anyagok használatát, amelyek nem villany- vagy földgázszerelésre szolgálnak (pl. kábelek szigetelése szalaggal, drótbilincs a gázvezetékre, stb.).

A Delgaz Grid-ről

A Delgaz Grid, a német E.ON csoporton belüli elosztó társaság 24.000 km-es földgázhálózatot üzemeltet Románia északi és nyugati részének 20 megyéjében (Kolozs, Beszterce Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Temes, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Hunyad, Maros, Szeben, Fehér, Hargita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț és Bákó), valamint 82.300 km-es villamos hálózatot hat moldovai megyében: Bákó, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava és Vaslui. 2005-ös hazai piacra lépése óta az E.ON mintegy 1,9 milliárd eurót fektetett be főként a gáz- és villamosenergia-hálózatok korszerűsítésébe, és mintegy 2,7 ​​milliárd eurónyi adót és illetéket utalt át az államnak.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy