300 hektár területet erdősítenek Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Közel 300 hektár erdőterületet erdősít ezen a tavaszon a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság, ehhez adódik még 100 hektár természetes úton regenerálódó terület.

62 hektár állami és 229 hektár, szerződés alapján az állami erdészet által gondozott magán erdőterület kerül erdősítésre, mondta Szabó István mérnök, a HMEI szóvivője az Agerpres hírügynökségnek.

1.375.000 csemetét ültetnek el, ennek nagy része, 1.250.000 darab az erdészet saját csemetekertjéből származik, a többit az ország más erdészeteitől szerzik be. Túlnyomórészt lucfenyőt ültetnek, de van a csemeték közt fenyő, erdei fenyő, vörösfenyő, juhar és bükk is.

Az erdősítési munkálatok már elkezdődtek  Homoród környékén, mert ott melegebb az időjárás, ezt követi majd Csíkszereda, Maroshévíz, Borszék és Tölgyes környéke, amint az idő felmelegedik és a hó elolvad. A munkálatokat erre  szakosodott, Környezetvédelmi Minisztérium által engedélyezett cégek végzik, akikkel az erdészet szerződést köt.

Körülbelül 136 hektár természetes úton várhatóan beerdősödik, ebből 47 ha állami és 89 ha magán tulajdonú erdő.

Statisztikai adatok szerint az Erdészeti Igazgatóság 10.000 hektár területet erdősített be a megyében 1999 óta, a legkiterjedtebb erdősítés, 3.000 ha, 2000-2001-ben történt, a megyét ért hatalmas széldöntést követően.

A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság 91.000 hektár erdőalappal és erdei növényzettel gazdálkodik, ebből 23.000 ha állami tulajdon, 68.000 hektárt különböző tulajdonosok birtokolnak.

Forrás: voceatransilvaniei. ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy