6000 hívő szenteltette meg húsvéti ételeit

0

Articol disponibil în: Magyar Română

1958456_1154909321194832_8855485336118021846_nVasárnap reggel körülbelül 6.000 személy vett részt Csíkszereda központjában a hagyományos ételszentelési szertartáson- közli az Agerpres.

A ködös, havas-esős, hideg idő ellenére az emberek összegyülekeztek Csíkszereda Főterén a húsvéti étkeket tartalmazó kosaraikkal, melyeket csak erre az alkalomra használt hímzett terítőkkel takartak le.

„Katolikus hagyományaink része az ételszentelés. A kosár tartalmazza az ünnepi asztalra kerülő finomságokat: bárányt, kolbászt, tojást, bort, kalácsot, süteményeket. A szentelés után hazamegyünk és családjainkkal elfogyasztjuk a reggelit és ünnepelünk. Urunk feltámadásáról békés, örömteli gondolatokkal emlékezünk meg”, mondta egy résztvevő.

A környező falvakból is jöttek erre a népszerű szertartásra. Minden korosztály képviseltette magát, volt aki magányosan jött mások egész családjukkal, némelyek népviseletben. Egész kicsi gyerekek is jelen voltak, a szülők így próbálják a következő generációnak átadni a hagyományok megőrzését.12027798_1154909344528163_3409772084938448827_n

„Ez egy ősrégi hagyomány. Urunk feltámadásának napján, gondolom nemcsak a székelység, ételszenteléssel ünnepel: bárányt, sonkát, piros tojást, bort, pálinkát teszünk a kosárba. Nem hagyhatjuk feledésbe merülni ezt az őseinktől örökölt hagyományt. A lényeg az ünnepség lelkülete, nem számít, hogy kissé havazik”, mondta egy másik résztvevő.

Az előző évekhez hasonlóan a szertartást Tamás József püspök celebrálta, majd a sorok között haladva több pappal együtt megszentelték a kosarakat, ünnepi himnuszoktól kísérve.

„ Az ételszentelés a feltámadáshoz kapcsolódó szertartás, még a középkorból ered és még a kommunizmus ideje alatt is megengedett volt. Akkor az emberek a templomok körüli utcákon várakoztak kosaraikkal. 2001-től a Szabadság téren történik az ételszentelés. A nagyböjti készülődés a Feltámadási szertartásban csúcsosodik ki. Krisztus feltámadása egy új dimenzióba enged bepillantani, rámutat az örök életre, melynek gazdagságát a megszentelt ételek jelképezik”, nyilatkozta Darvas Kozma József, a csíkszeredai Szentkereszt templom plébánosa.

A hagyományos ünnepi üdvözletek után elhangzott a magyar és székely himnusz. Az esemény példás rendben zajlott le. A közrendet a városi rendőrség és csendőrség felügyelte. Egy óra hosszáig a központi útszakaszokon forgalomkorlátozás volt érvényben.

A szentelési szertartást követően mindenki családja körében elfogyasztja a megszentelt reggelit, amely szerintük „a legfinomabb az egész évben”, majd a templomban részt vesznek az ünnepi misén.

Mára ez a szertartás kinőtte magát, a templomok kicsiknek bizonyultak a hívek ilyen nagy számának befogadására, és az esemény Csíkszereda büszkeségévé vált.

Forrás: voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy