80.000 lej az árvízkárok megoldására

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita Megye Tanácsa hétfői rendkívüli ülésén 80.000 lejt szavazott meg a tartalékalapból a csíkcsicsói ideiglenes Olt híd megépítésére, amelyet az utóbbi napok esőzései nyomán megáradt folyó elsodort, valamint egy beomlófélben levő út javítására.

Borboly Csaba megyeelnök nyilatkozata szerint 50.000 lej utalódott a csíkcsicsói fahíd megépítésére, miután a régit a megáradt folyó elvitte. Borboly szerint a csíkcsicsói önkormányzat 50.000 lejre értékelte a munkálatokat, de valószínű az összeg kiegészítésére is szükség lesz. Továbbá 30.000 lejt utaltak a 132- es számú megyei út javítására, amely beomlóban van.

Borboly Csaba rámutatott a károk mielőbbi felmérésének szükségességére, hogy a kormány is tudja időben átutalni az árvízkárok megszüntetéséhez szükséges összeget, ugyanis a megyei tanács nem rendelkezik a szükséges alapokkal.

Mielőbb fel kell mérnünk az árvíz okozta károkat, amely a megyében sok gondot okozott. Pénteken a megyei sürgősségi esetek bizottságának rendkívüli ülésén a károk gyors felmérését szorgalmaztam, egy kárfelmérő bizottság kinevezését a prefektus részéről, hogy mielőbb tudjuk a kormány felé továbbítani, mert nem rendelkezünk a megfelelő pénzalappal helyi szinten. A csicsói eset és a 132- es út javítása elvitte minden pénzünket, de Gyimesközéplok, Csíkszentmárton, Csomafalva is várják a segítséget. Számos halaszthatatlan munkálat van, amelyeket el kell végezni a további nagyobb károk megelőzése érdekében, ezért fontos a Kormány segítsége. Véleményem szerint a Kormánynak rendelkezésére áll a pénz, mert nem nagyon költött a közpénzből. Pénzalap tehát van, csak a prefektusi hivatalnak kell minél előbb összeállítania a szükséges dokumentációt, mi is hozzájárulunk a minket illető résszel, a helyzet minél előbbi orvoslása érdekében”, mondta Borboly Csaba.

Egy ideiglenes mérleg szerint Hargita megyében az utóbbi napok esőzései nyomán hatalmas mennyiségű víztömeg érkezett a hegyekből, ez felduzzasztotta a folyókat, patakokat, amelyek kiléptek medrükből és elárasztottak több mint ezer háztáji gazdaságot, kutakat, megyei és községi utakat, víz alá került több mint ezer hektár mezőgazdasági terület. Az árvízkárok felmérése folyamatban van.

Forrás: voceatransilvaniei.ro

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy