9 millió eurós projekt, amelyen keresztül a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok román nyelv tanulását segítik elő

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az Oktatási Minisztérium az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának támogatásával partnerségben a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a nagyváradi Országos Magyar Továbbképző Központtal és a Hargita megyei „Apáczai Csere János” Pedagógusok Házával 9 millió eurós programot indít a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyerekek románnyelv-tanulására.

A projekt részleteit december 9-én, csütörtökön ismertette Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

„A projekt részeként 6.190 pedagógust képeznek arra, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyerekek és tanulók románnyelvtudását fejlesszék, szakemberek segítségével a románnyelvtudást elősegítő digitális oktatójátékot fejlesztenek ki óvodások és kisiskolások számára, hogy végre a nyelvtanulás ne nehézség, hanem játék és öröm legyen. Ugyanakkor olyan tanterveket és oktatási segédanyagokat dolgoznak ki a választható tantárgyakhoz, amelyek a kulcskompetenciák fejlesztésére, a digitális módszerek használatára összpontosítanak, és hozzájárulnak a román nyelv hatékonyabb oktatásához. Mindez egy 27 osztályban zajló kísérleti program része lesz.

Bár van új oktatási törvényünk, azt látjuk, különösen azoknál a gyerekeknél, akik csak az iskolai román órán beszélnek románul, hogy sajnos kommunikációs készségeik nem eléggé fejlettek, és minden évben, amikor megnézzük az érettségi vizsga eredményeit, a magyar iskolában tanuló gyerekek nem érnek el olyan jó eredményeket románból, mint matematikából vagy magyarból. Mindannyian tudjuk azonban, hogy mennyire fontos az ország nyelvének ismerete ahhoz, hogy igazán otthon érezzük magunkat. Ezért nagyon örülünk, hogy újabb lehetőséget teremtettünk gyermekeink számára a román nyelv elsajátítására, mert ez mindenkinek az érdeke”, nyilatkozta Hegedüs Csilla.

A projekt a „Kompetencia és hatékonyság a román nyelv oktatásában a romániai nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek és tanulók számára” címet viseli.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy