A 4 napos munkahét kísérlete kudarcot vallott Magyarországon: a vállalatok visszatértek a hagyományos munkarendhez

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A magyarországi 4 napos munkahét kísérlete kudarcot vallott a változást kipróbáló cégek körében. A cégek azzal érvelnek, hogy a rövid munkarend nem teszi lehetővé, hogy a dolgozók minden munkaköri feladatukat hatékonyan végezzék – írja az Euronews.

A modellt bevezető cégek egyike egy magyarországi távközlési vállalat volt. Kezdetben 152 alkalmazott dolgozott hétfőtől csütörtökig, és élvezte a rövidebb munkahét előnyeit, fizetéscsökkenés nélkül. A kísérletet kezdeti sikernek ítélték, ezért a rendszerben dolgozók száma megduplázódott.

A vállalat azonban úgy döntött, hogy felhagy ezzel a modellel, és visszatér a hagyományos ötnapos munkahéthez. Ennek fő okaként azt jelölték meg, hogy a rövidebb munkahétből csak néhány munkavállalónak származott előnye, ami a többiekben a diszkrimináció érzését keltette.

Ludvig Orsolya, egy online könyvesbolt marketing- és kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a változás az alkalmazottak számára sem volt könnyű. Néha fáradtak voltak, és nehezen tudtak minden feladatot elvégezni, ezért döntöttek úgy, hogy visszatérnek a hagyományos munkarendhez.

Ez a magyarországi tapasztalat ellentétben áll más országok eredményeivel, ahol a 4 napos munkahét projekt sikeresnek bizonyult. A magyar elemzők kifejtették, hogy ez a fajta rövidebb munkahét akkor működhet sikeresen, ha a munkaadók valóban hajlandóak csökkenteni a munkaterhelést, még akkor is, ha a bérek változatlan szinten maradnak. Ez arra utal, hogy a rövidebb munkahét sikere nemcsak a ledolgozott napok számától, hanem a munkáltatók által alkalmazott egyéb feltételektől és politikáktól is függ.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy