A család intézményét támogató intézkedések

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita Megye Tanácsának család, egészség, szociális és egyházi ügyekkel foglalkozó bizottsága felhívást intéz Románia parlamentereihez és kormányához annak érdekében, hogy konkrét családbarát intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek demográfiai szempontból ösztönzik a gyermekvállalást és segítik a családokat.

Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és a család szakbizottság vezetője az október 24-i sajtótájékoztatón elmondta, Románia lakossága folyamatosan elöregedik, aggasztó a munkaképes populáció, a közterheket viselő lakosság részarányának csökkenése, és az ellátó rendszerek is egyre nehezebben működnek, hiszen a fiatalok nagy része külföldre vándorol. Hozzátette: ezeket a tényeket pedig felelősen kell kezelni, és megoldást találni rájuk. – Nincs valós jövőkép a családok és gyermekvállalás támogatása nélkül – hangsúlyozta a megyei tanácsos, hozzátéve, hogy olyan széleskörű konzultáció és párbeszéd szükséges, amelyben a helyi önkormányzatok, a civilszervezetek és az egyházak is részt vesznek, majd a meglátásokat összesíthetik. Ennek érdekében az önkormányzatoknak a napokban levelet küldenek, hogy összesítsék a jelenleg gyakorlatba ültetett jó gyakorlatokat is (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UMDRDX01yWjlnQ1U).

Farkas Enikő, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgató-helyettese felsorolta a megyei tanács és alárendelt intézményei családsegítő programjait, amelyek összege több mint 1,3 millió lej.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a munkacsoportnak köszönhetően egy sor olyan tevékenység indul el, amelyek közvetlenül segítik a családosokat, a fiatalokat és a jövő szülőföldön történő kialakítását. Elmondta, hogy a román kormány egyéb területekkel van elfoglalva, a családok problematikája nincs előtérben, bár a család a társadalom alapsejtje. Romániához hasonló gazdasági, státusszal rendelkező Magyarországon egy sor intézkedés, a pénzügyi politika, kedvezmények ösztönzik és támogatják a családokat. „A politika keveset beszél a családokról ebben az országban, a felhívásunkkal szeretnénk ugyanakkor egy széleskörű párbeszédet is kezdeményezni, hiszen fiataljainkat támogatnunk kell a családalapításban, az itthon maradásban”, mondta a megyei tanács elnöke, aki hozzátette, hogy helyi szinten is lehet apró lépésekkel változtatni a mentalitáson, sőt a szociális törvényeken is. Ebben az ügyben jogszabály módosító javaslatokat is megfogalmaztak már a megyei tanács részéről, amelyeket a megyeelnök remél, hogy idővel figyelembe is vesznek (http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok.html). Nem utolsó sorban a sajtó képviselőit is felhívta a családok, fiatalok érdekében tett javaslatok és programok mediatizálására.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy