A csíkszeredai buszpályaudvar rehabilitációja… egy lépés előre… kettő hátra

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A közelmúltban hosszú rehabilitációs folyamat után újra megnyitották a csíkszeredai buszpályaudvart. Ez a beruházás, bár első pillantásra a közösség számára nyereségnek tűnik, számos hiányosságot rejt, amelyek megkérdőjelezik a helyi közigazgatás hatékonyságát és pragmatizmusát.

Az első ilyen hiányosság a helyi hatóságok megszegett ígéreteire vonatkozik. A múltban biztosították a polgárokat arról, hogy amint a fő buszpályaudvar munkálatai befejeződnek, a Dedeman áruház előtti ideiglenes buszpályaudvart megszüntetik. A valóság azonban egészen más: a távolsági buszok továbbra is ugyanazt a rendezetlen parkolóhelyet használják, ami zavaró és kellemetlen az utazóknak.

A városvezetés ráadásul 2022 végén új, környezetbarát, sűrített gázzal (CNG) működő buszokból álló flottát vásárolt. Ezek a járművek a modernizáció és a fenntarthatóság felé tett lépést jelentenék, de sajnos kihasználatlanul állnak. Az ok? A szükséges töltőállomások hiánya, ami a várostervezésért felelősök súlyos mulasztása. Ez nemcsak a buszok gyakorlati használatát késlelteti, hanem a beruházás gyorsuló értékcsökkenéséhez is vezet, mivel a buszok hároméves garanciája hamarosan lejár anélkül, hogy valaha is használták volna őket. Érdekes, hogy azok az intézmények, amelyeknek ezeket a dolgokat látniuk kellene… nem látják.

Az adminisztratív hozzá nem értés elfedésére a város azt a megoldást választotta, hogy két évtizedes kisbuszokat bérel, amelyek nemcsak szennyezik a környezetet, de rontják a közlekedés többi résztvevőjének a közlekedési élményét is. Így a polgárok kerülnek abba a helyzetbe, hogy viselik a közpénzekkel való rossz gazdálkodás következményeit, és közvetve fizetnek azért, hogy egy modern és hatékony megoldást egy elavult és költséges megoldással helyettesítsenek.

Miközben Csíkszereda igyekszik megőrizni a modern és elérhető város képét, ezek az adminisztratív kudarcok árnyékot vetnek a városfejlesztési erőfeszítésekre. Ebben az összefüggésben a reményeket egy olyan jövőbeni közigazgatásba vetik, amely a polgárok valódi szükségleteit helyezi előtérbe, és a város erőforrásait úgy használja fel, hogy az valóban minden lakos számára előnyös legyen.

A csíkszeredai buszpályaudvar rehabilitációja, bár büszkeségre adhatott volna okot, a megszegett ígéretek és a hatástalan tervezés szimbólumává vált, ami azt mutatja, hogy a fizikai modernizációt mélyreható és előremutató közigazgatási reformnak kell kísérnie.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy