A Hargita Megyei Tanács elnöke szerint a román hősök sírkeresztjének elhelyezése az úzvölgyi temetőben bűncselekménynek minősül

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba július 8-án, szombaton élőben kijelentette, hogy bűncselekménynek minősül a román hősök sírkeresztjeinek elhelyezése az úzvölgyi temetőben. Állítása szerint minden figyelmeztetés nélkül helyezték el őket arra a helyre, ahol magyar katonák vannak eltemetve.

„Valami hihetetlen, amit ott láttam, mély gödröket ástak nehézgépekkel. Mi van, ha van ott egy katona? És igen, van. Tehát ahol ástak, ott van a munkácsi zászlóalj eltemetve. Szóval nehézgépekkel, amivel egy métert fúrtak lefele, nem tudom mennyit. Mi történt azokkal az emberekkel, akik ott vannak eltemetve? És mindezek illegális cselekedetek, bűncselekmények. A Büntető Törvénykönyv 352. cikkelyének első bekezdése nagyon világosan kimondja: egy ilyen helyszín lerombolása szabadságvesztéssel büntetendő” – jelentette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kitért arra is, hogy nem hiszi, hogy a kereszteket elhelyezők ezt megtehetik, arra hivatkozva, hogy június 30-án megállapodás született a Honvédelmi Minisztérium, a Hőskultusz Országos Hivatala, a Hargita, ill. Bákó Megyei Tanácsok, valamint Dormánfalva (Bákó) és Csíkszentmárton (Hargita) önkormányzata között, amelyben „meghatározták, hogy minden nemzetnek, amely itt halt meg, beleértve a románt is, kell lennie egy parcellának, ahol koszorút lehet helyezni, meggyújtani egy gyertyát”, és minden cselekvés közös lesz.

Az élő adásban ott volt felesége, Borboly Melinda is, aki reményét fejezte ki, hogy a román állam nem marad passzív, ha a törvényeket megsértik.

​Szombaton mintegy 150 fakeresztet helyeztek el az úzvölgyi nemzetközi katonatemetőben a Calea Neamului, a Fratia Ortodoxa egyesületek és más szervezetek tagjai és szimpatizánsai, miután a 2019-ben a dormánfalvi városháza által kialakított román parcellát egy bírósági határozat megszüntette.

A fakeresztek elhelyezése az úzvölgyi katonai temetőben/ foto: Facebook – Mihai Tîrnoveanu

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy