Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita Megyei Tanács vezetője nem fogadja el, hogy elvesztette a Békás- szorost. A bíróság végleges döntése megtámadva

A Ploiesti Fellebbviteli végleges döntése miszerint a Békás-szoros Neamt megyéhez tartozik, egy tízéves pereskedésnek vetett véget.

A Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba a hét elején fellebbezést nyújtott be a Ploieşti Fellebbviteli Bíróság végleges és visszavonhatatlan, 2020 júniusától kezdődő határozatának megsemmisítése érdekében – jegyzi meg az Adevărul.

A Megyei Tanács elnöke hátrányosnak ítélte a Hargita Megyei Tanács és Hargita megye prefektusának kizárását a folyamatból. Borboly Csaba hozzátette azt is, hogy a tárgyalás során Gyergyószentmiklós város kevésbé volt aktív, a bizonyítékok benyújtásának teljes eljárását Hargita Megye Tanácsának ügyvédei hajtották végre.

Borboly azt állítja, hogy Hargita Megye Tanácsának kizárása jogellenes, mert számos olyan jogszabály létezik, amely előírja, hogy a megyék külterületén található helységek közötti határviták a megyei tanácsok bevonásával rendezendők.

A magyar fél, azaz Hargita Megye Tanácsának és Gyergyószentmiklós Önkormányzatának vezetősége szerint a Békás-szoros, amely hagyományosan az úgynevezett “Székelyföld” része volt, és a körülötte lévő 700 hektáros földterület azután vált vitatott kérdéssé, miután a 7/1996-os törvény elrendelte a kataszteri okmányokban a helységhatárok rögzítését.

A Hargita megyei hatóságok azt állítják, hogy 1998-ban a két megye kataszteri hivatalai egy jegyzőkönyvet iktattak, miszerint az erős turisztikai potenciállal rendelkező terület Almásmező községhez tartozik, a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere írta alá. A későbbi, Hargita megyéből induló kezdeményezések célja ennek a jegyzőkönyvnek a törlése és a két helység és megye közötti határ kijavítása volt.

George Lazăr, Neamţ prefektusa az idézett forrásnak azt állítja, hogy a megközelítésnek nincs esélye a sikerre, és várja, hogy tanulmányozhassa a fellebbezés indokait.

Forrás: ZiarPiatraNeamt.RO

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.