A ’Hímzett Ing’ nevű jogszabályra van szükség

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A világszerte több mint 200.000 személyt egyesítő ’La Blouse Roumaine’ online közösség kezdeményezője, Andreea Diana Tanasescu a romániai textil örökség megvédésének szükségességéről beszélt Gyergyótölgyesen, tekintve hogy Romániában nincs erre vonatkozó törvénykezés, ezért szükséges a ’hímzett ing’ törvényének kidolgozása. Andreea Diana Tanasescu vázolta az utóbbi hónapokban kialakult helyzetet, amikor világhírű divattervezők egyszerűen lekopírozták a népviselet elemeit, amelyeknek forrását csak nagy online nyomásgyakorlás hatására nevezték meg.

’Ha nincs erre vonatkozó belső jogszabály, továbbra is fogják használni ezt az örökséget. Ez a helyzet a Christian Dior-al is, egyszerűen lemásolt egy Bihar megyei irhabundát, kihagyva egy nagyon lényeges elemét, a trikolórt (…) Bihar megyében egy nem bőrből készült kabát 300-400 euró, egy bőrkabát eléri az 500-600 eurót és találják ki, mennyibe árulja a Dior: 15.000-20.000 euróért. Ez történik az örökségünkkel, ha nem védjük és nem érétkesítjük megfelelően. Stratégiával kell támogatni a munkánkat, egy működőképes jogszabályrendszerrel, amely azonban nem gátolja a kreativitást. Nemcsak a mi lelkesedésünkre és a megvalósításba vetett hitünkre van szükség, hanem a román állam, a Kulturális Minisztérium állásfoglalására, mi több megoldási javaslataira’, mondta Andreea Diana Tanasescu.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy