A Kelemen-havasoki lavinabaleset és aminek nem kellene a sajtóban megjelennie…

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Ugyanarról a hírről szól most minden újságcím és tévéhíradó. A Kelemen- havasokban történt lavináról, amely egy ember halálát és két további személy sérülését okozta.

Egy kellemetlen, nemkívánatos esemény, amely gyászba borított egy családot és meghatott egy egész országot. Egy esemény, amely számos intézményt mozgósított, hogy embereik életének kockáztatásával keressék a lavina áldozatait, miközben maguk is a megismétlődő hóomlás áldozataivá válhattak volna.

Látszólag egy klasszikus helyzet. A hegy reagál, főleg amikor az enyhe időjárás megteremti a hótömeg lezúdulásának kedvező feltételeit. De még van egy kevésbé előtérbe helyezett oldala a történetnek, nevezetesen, hogy a három lavina sújtotta személynek volt-e ott keresnivalója, és részesültek-e figyelmeztetésben a lavina veszélyre és a kockázatokra vonatkozóan.

Íme, az Agerpres elmagyarázza, hogy a három személy önként tette ki magát a kockázatnak, nem véve figyelembe az előzetes figyelmeztetéseket (bővebben itt).

Mi több, a Nemzeti Parkhoz tartozó, hószánok számára tiltott övezetben tartózkodtak, ami törvénybe ütköző cselekedet. Annál is súlyosabb a dolog, mert a három személy egyike Lorincz Romeo, a Hargita Megyei Törvényszék bűnügyi osztályának vezetője, akiről kiadványunk több rendben írt a volt gyergyószentmiklósi polgármester, Mezei János büntetőügyében bemutatott teljesítményével kapcsolatban.

Lám, most bebizonyosodik, hogy egyesek számára a törvény betartása opcionális, és aki a törvényt semmibe veszi az pontosan a Hargita megyei törvényszék bűnügyi osztályának vezetője. Aki, mint forrásaink tudni vélik, nem először tesz hószános látogatást a Kelemen- havasokban, ahol a megye befolyásos szemlyiségeivel szokott megjelenni, mint Lénárd András, a Csíki Sör igazgatója és a Hargita megyei, a magyar energia konszernnek eladott mikro-vízierőművek embere, akiről szintén írtunk kiadványunkban.

A Suceava megyei Nemzeti Park felelősei nyilatkozata szerint, a három turistát több ízben figyelmeztették, hogy nincs ott semmi keresnivalójuk. És a figyelmeztetés semmibe vétele tragédiát eredményezett.

Ami annál is súlyosabb, hogy a törvényt pont a bűnügyi osztály egyik bírája hagyja figyelmen kívül. Mire gondoljon a világ, amikor ilyesmivel találkozik? Még csodálkozunk, hogy olyan ez az ország amilyen? Amikor azok tiporják a törvényt, akiknek védeniük kellene?

I.R.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy