Avalanșa din Călimani și ce nu ar trebui să apară în presă…

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O știre ocupă acum toate titlurile, la TV și în ziare. Avalanșa din Călimani, care a condus la moartea unui om și rănirea altor doi.

Un lucru neplăcut, de nedorit care a lăsat o familie îndoliată și care a sensibilizat o țară întreagă.  Un eveniment care a pus în alertă o serie de instituții, care și-au riscat oamenii trimiși să-i găsească pe cei surprinși de avalanșă și care se putea declanșa din nou oricând.

Aparent, e o situație clasică. Muntele reacționează, mai ales când vremea caldă produce condițiile necesare avalanșei. Dar mai e un aspect, puțin scos în evidență, și anume dacă cei trei oameni surprinși de avalanșă aveau voie acolo, în acea zona, și dacă primiseră sau nu avertizări cu privire la riscuri.

Iată, că Agerpres ne lămurește cum cei trei s-au expus voit la risc, fără să țină cont de avertizările primite (pe larg aici).

Mai mult, se aflau într-o zonă interzisă, ce aparține de Parcul Național, iar prezența lor acolo cu snowmobilul, în mod repetat, e faptă penală. Și mai grav e faptul că unul dintre cei care au fost acolo, nu prins în avalanșă dar venit cu același grup, este judecătorul Lorincz Romeo, șeful secției penale de la Tribunalul Harghita, despre care publicația noastră a mai scris în repetate rânduri datorită prestației din cadrul dosarului penal în care este judecat Mezei Janos, fostul primar din Gheorgheni.

Iată, acum se confirmă că pentru unii legea e opțională, iar unul care ia legea în derâdere e chiar șeful judecătorilor din secția penală din Harghita. Care, după cum spun sursele noastre, nu se afla la prima vizită în Călimani cu snowmobilul, unde obișnuia să meargă alături de persoane influente din județ, între care și Lenard Andras, șeful de la Csiki Sor și omul cu microhidrocentralele din Harghita, vândute concernului de stat ungar de energie, MVM – despre care a mai scris publicația noastră.

Conform declarației responsabililor Parcului National din Suceava, cei trei turiști au fost avertizați în mod repetat că nu au ce cauta acolo. Și iată cum ignoranța conduce la tragedie.

Și e cu atât mai grav, cu cât cel care ignora legea și a avut norocul totuși să nu fie printre victime, e chiar un judecător de secția penală. Ce sa mai înțeleaga lumea când aude așa ceva? Ne mai miram că țara asta e cum e? Când cei care ar trebui să apere legea o încalcă?

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy