A kormány jóváhagyta az európai minimálbérekről szóló törvényt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kormány jóváhagyta az európai minimálbérek megállapításáról szóló törvényt, amely biztosítja az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2022/2041 számú, az Európai Unióban a megfelelő minimálbérekről szóló, 2022. október 19-i irányelvének nemzeti jogba való átültetését. A törvénytervezetet sürgősséggel benyújtják elfogadásra a román parlamentnek.

Az európai minimálbérről rendelkezik az Országos Helyreállítási Terv 392. pillére is, amely szerint a garantált bruttó nemzeti minimálbért egy egyértelmű képleten alapuló objektív mechanizmus alapján, a szociális partnerekkel konzultálva határozzák meg.

„A garantált bruttó nemzeti minimálbért évente frissítik a nemzeti szintű vásárlóerővel, a bérek általános szintjével és eloszlásával, a bérnövekedés mértékével és a munkatermelékenységgel összhangban. E minimáljövedelem megfelelősége azt jelenti, hogy a bér nem lehet kevesebb, mint a bruttó átlagbér 50 százaléka. Emellett a törvénytervezet a szakszervezetek és a munkaadók szerepének megerősítését jelenti” – mondta Simona Bucura-Oprescu, a munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter.

Az irányelv azt is előírja, hogy az (EU) 2022/2041 irányelve a munkavállalók minden kategóriájára vonatkozik, függetlenül attól, hogy munkaviszonyban, különleges munkaviszonyban (megbízási szerződés, ügyvezetői szerződés, sporttevékenységre vonatkozó szerződés stb.) vagy szolgáltatási jogviszonyban dolgoznak-e vagy sem.

A jogszabálytervezet egy cselekvési terv elfogadásáról is rendelkezik a kollektív tárgyalások előmozdítása, a munkavállalók kollektívan megtárgyalt bérjogokhoz való hozzáférésének és a kollektív munkaszerződések vagy kollektív munkaszerződések által biztosított védelemhez való hozzáférésének növelése érdekében.

A tervezet előírja továbbá, hogy 3000 lej és 5000 lej közötti bírságot kell kiszabni minden olyan személy esetében, akinek nem garantálták a normatív aktus által megállapított minimális bruttó nemzeti garantált alapbért vagy az alkalmazandó kollektív szerződés által megállapított minimálbérszintet, ha nem tartja be a normatív aktus által megállapított minimális bruttó nemzeti garantált alapbér garantálására vonatkozó rendelkezéseket vagy az alkalmazandó kollektív szerződés által megállapított minimálbérszintet.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy