A környezetvédelmi miniszter új levegőminőség-ellenőrző állomást avatott fel Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tánczos Barna miniszter ma, Zöld Pénteken, avatott fel Csíkszeredában egy új városi állomást, amely az országos levegőminőség-ellenőrző hálózat része (RNMCA). Tánczos miniszter mellett jelen volt az eseményen Cseke Attila fejlesztési miniszter, Szép Róbert államtitkár, és Csíkszereda polgármestere, volt környezetvédelmi miniszter, Korodi Attila, tájékoztat a Környezetvédelmi Minisztérium.

Az új mérési pont célja Hargita megye térségében felmérni a lakosság légszennyezettségnek való kitettségének mértékét. A városi háttérállomás (HR-2) a következő légszennyező anyagok koncentrációinak mérését végzi: ózon (O3), benzol (C6H6), a lebegő részecskék PM2,5-frakciója (gravimetriás módszer), valamint a meteorológiai paraméterek (szélirány, szélsebesség, levegő hőmérséklet, páratartalom, légköri nyomás, napsugárzás és csapadék).

A HR-2 állomást alkotó összes berendezés szállítása, a HR-2 állomás üzembe helyezése és integrálása az RNMCA-ban 2021. március 22-én befejeződött.

Romániában a levegő minőségét 148 mérőállomással figyelik. Ezek az állomások a Nemzeti Levegőminőség-ellenőrző Hálózat (RNMCA) részét képezik, és valós idejű információkat nyújtanak a levegő minőségéről az Európai Bizottság számára.

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium megkezdte az RNMCA kibővítésének folyamatát 60 új mérőállomással, mind Bukarestben, mind az ország 30 városában. Ezenkívül a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium 50 levegőminőség-érzékelőből és mobilalkalmazásból álló hálózatot fejleszt és igazgat, amelynek célja a nyilvánosság jobb tájékoztatása a levegőminőségről, valós időn belül.

Az RNMCA teljes beruházása 3,17 millió euró, ebből 2,17 millió eurót a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből ered (10,5 millió lej) és 1 millió eurót fedeznek a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül (5 millió lej).

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy