Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul Mediului a inaugurat la Miercurea Ciuc o nouă stație de de monitorizare a calităţii aerului

Ministrul Barna Tanczos a inaugurat astăzi, de Vinerea Verde, în municipiul Miercurea Ciuc, o nouă staţie de fond urban, care face parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului (RNMCA). Alături de ministrul Tanczos, la eveniment a participat ministrul Dezvoltării Cseke Attila, secretarul de stat în MMAP Robert Szep şi primarul municipiului Miercurea Ciuc şi fost ministru al Mediului, Korodi Attila, a informat Ministerul Mediului.
Noul punct de măsurare are ca scop evaluarea gradului de expunere a populației la nivelul de poluare urbană pentru zona Harghita. Stația de fond urban (HR-2) efectuează măsurări ale concentraţiilor următorilor poluanţi atmosferici: ozon (O3), benzen (C6H6), particule în suspensie fracția PM2,5 (metoda gravimetrică), precum și parametrii meteorologici (direcţia vântului, viteza vântului, temperatura aerului, umiditatea, presiunea atmosferică, radiaţia solară şi cantitatea de precipitaţii).
Furnizarea tuturor echipamentelor care compun stația HR-2, punerea în funcțiune și integrarea stației HR-2 în RNMCA s-a finalizat la data de 22 martie 2021.
Calitatea aerului pe care îl respirăm este un subiect foarte important pentru noi. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are obligația, din punct de vedere administrativ de a crește numărul stațiilor de măsurare și monitorizare a calității aerului. Depinde însă de fiecare dintre noi cum ne schimbăm viața, modul în care trăim, pentru a nu mai pune atât de multă presiune asupra aerului pe care îl respirăm și asupra mediului înconjurător”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
În România, calitatea aerului este monitorizată cu 148 de stații de măsurare. Aceste stații fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și furnizează, în timp real, Comisiei Europene, informații referitoare la calitatea aerului.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de stații noi de măsurare, atât în București cât și în 30 de orașe din țară. În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va dezvolta și va administra și o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului și o aplicație pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului în timp real.
Întreaga investiție în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) și 1 milion de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare (5 mil lei).Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.