A külföldiek angol nyelven ismerhetik meg Erdélyt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Erdélyt bemutató, angol nyelvű portált létesített az RMDSZ egy magyarországi alapítvány pénzén, ahol a nemzeti kisebbségek és a románok közti feszültségről beszélnek, az 1918-as Egyesülést „egy megrázó tapasztalatként” említik, írja a Mediafax.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke vasárnap úgy nyilatkozott a Mediafaxnak, hogy a portál mellett a projekt kezdeményezői egy teljes digitális rendszert szeretnének létrehozni, közösségi médiával, eseményekkel és PR akciókkal.

„Az elmúlt napokban indítottuk útjára az angol nyelvű Transylvania Now portált egy Székelyudvarhelyen, a környék informatikusaink szervezett konferencián. A portál főleg külföldieknek szól, akik keveset tudnak Erdélyről és Romániáról, rólunk, de nem nekünk. A projekt ötlete egy évre vezethető vissza, amikor megállapítottuk, hogy ha valamit kifelé akarunk kommunikálni, ahhoz túl kevés angol nyelvű történet van, nincsenek angol nyelvű oldalak Erdélyről és az itt élő magyar közösségről. A portál mellett egy teljes digitális szisztémát akarunk létrehozni, közösségi médiával, eseményekkel és PR akciókkal, amely kizárólag külföldieknek szól, politikai döntő faktorokhoz, Európa és Amerika befolyásos embereihez, újságírókhoz, akik többet akarnak megtudni Erdélyről, az itt élő magyar közösségről. Nem egy híroldal, vagy turisztikai blog, hanem az erdélyi valóságot és sikertörténeteket bemutató portál”, mondta Porcsalmi.

A Székelyföldről, egy Sic fesztiválról, Nagyszebenről, Erdélyről, mint a vallási tolerancia bölcsőjéről megjelent néhány írásban, vagy a fényképeken a helységnevek két nyelven jelennek meg: Kolozsvár (Cluj-Napoca), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Șimleul Silvaniei), Nagyvárad (Oradea), Szék (Sic), Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), Homoródfürdő (Băile Homorod), Torockószentgyörgy (Coltești), Máréfalva (Satu Mare), a szöveg az író véleményét tükrözi.

„A szerzőknek szerkesztői autonómiájuk van, mi mindenkinek a véleményét tiszteljük, nem cenzúrázunk senkit”, mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Például a „Többnyelvű Erdély” c. cikk arra mutat rá, hogy valakinek, aki Nyugat Európából érkezik „Erdély régimódinak tűnhet az olykor partizán vallási gyökerek, az etnikai kisebbségek és románok közti feszültségek miatt”, egyik pozitív vetület az idegen nyelvek tanulása. A „Nagyszeben, a meséből kilépett város” c. cikk megjegyzi, hogy az Első Világháború végeztével „Magyarország területi felosztásának megrázó tapasztalata azt eredményezte, hogy Nagyszeben Erdély többi részével együtt Románia részévé vált”.

Porcsalmi szerint a Transylvania Now működési alapelve Erdély jelene és múltja, a jelszó „Erdély-ahol a múlt a jövővel találkozik”.

„Erdély múltjáról sokat beszéltek és beszélnek a hazai közmédiában, de a jelenről és jövőről majdnem egyáltalán. A publikált történetekkel a sikeres emberek szemszögéből a térség egy másik arcát akarjuk bemutatni, amelyik nem nagyon látszik. Meg akarjuk mutatni, hogy nemcsak múlt létezik, hagyomány és történelem, hanem oktatás, innováció és siker is van Erdélyben. Ez pedig csak azoknak a fiataloknak a szemszögéből mutatható be, akik visszatértek az országba és egy vállalkozást indítottak. Pozitív történetekre van szükségünk Erdélyről, az itt élő emberek sikertörténeteire”, magyarázta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi elmondta, hogy a portál a magyar közösséget érintő specifikus problémákat is bemutat, mint például az anyanyelvhasználati joggal kapcsolatos kérdések.

A portál keretében újságírók, magyar bloggerek írásai jelennek meg, ugyanakkor open source is, ami azt jelenti, hogy nyitott érdekes, a külföldi olvasókat érdeklő történetek közlésére is, beleértve román szerzőket is.

„A projekt menedzsere magyar gyökerekkel nem rendelkező amerikai, Patrick Eagan személyében, akit régóta ismerek, aki ismeri Erdélyt, azért kértem csatlakozzon hozzánk, mert kell egy, a hazaitól eltérő perspektíva. Ha a külföldiekhez akarunk szólni, a legjobb egy olyan csapatot találni, amelyik ezt az új nézőpontot vezeti be a kommunikációba”, hangsúlyozta Porcsalmi Bálint.

A Transylvania Now Weboldalt az RMDSZ által alapított Eurotrans Alapítvány működteti, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Stiripesurse.ro

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy