A medvének nincs keresnivalója lakott területen

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A román állam felelőssége a barnamedvefaj kezelése és védelme a közérdek és a biológiai sokféleség védelme érdekében

Az ember és a nagyragadozók együttélése aktuális kérdés, különösen Hargita megyében, és egyre inkább országos szinten is.

E tekintetben, a biológiai sokféleség megőrzéséhez és a közérdek védelméhez hozzájáruló megoldások megtalálása érdekében Hargita Megye Tanácsa a rendelkezésére álló eszközökkel és hatáskörének határain belül, a terület szakembereinek bevonásával több javaslatot dolgozott ki az illetékes minisztérium számára.

Ugyanakkor Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottságának tagja két jelentést készített a nagyragadozókkal való együttélésről és a biológiai sokféleség védelméről.

A Biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés Európában c. jelentés itt olvasható: https://cor.europa.eu/.

Hargita Megye Tanácsa úgy véli, hogy a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium feladata és felelőssége a barnamedve faj kezelése és védelme úgy, hogy az emberi élet és vagyon ne kerüljön veszélybe.

Csíkszentdomokoson egy közúti baleset következtében egy személygépkocsiban keletkezett kár az úttestre tévedt medve miatt.

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium nem vállalja a felelősséget ebben az esetben, hanem átruházza azt Hargita Megye Tanácsára, mint a 125-ös megyei jelzésű út kezelőjére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta:

„A helyzet kezelése nem az intézmények közötti felelősség átruházásával, hanem konkrét intézkedésekkel történhet. Először is, ilyen közúti balesetekre nem kerülhet sor, a román állam felelőssége az élővilág kezelése és védelme, hogy a biológiai sokféleség megmaradjon, az emberi élet és a vagyon pedig védve legyen. A kérdés az, hogy a környezetvédelmi minisztérium miért nem működik együtt a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériummal, hogy a Közös Agrárpolitikában külön alapok legyenek a medvék által okozott károk megelőzésére, mint más tagállamokban? A KAP tartalmaz erre a célra elkülönített forrásokat. Ezt a kérdést ma a Régiók Bizottsága plenáris ülésén fogom felvetni a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló vitám során. Európa tisztában van a helyzet súlyosságával, és Romániának is tisztában kell lennie vele”.

Borboly Csaba hozzátette, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor mandátuma alatt jelentős lépéseket tettek, de nem eleget, amit a medvék jelenlétét jelző hetente érkező számos riasztás is bizonyít.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája által közölt információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy