Az ASF 2024. szeptember 30-ig árplafont javasol a kötelező biztosításokra vonatkozóan

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Pénzügyminisztérium nyilvános vitára bocsátja a Pénzügyi Felügyelet által készített tervezetet, amely azt az átmeneti megoldást szabályozza, amely 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítja a gépjármű- és villamosbalesetek által harmadik személyeknek okozott károkra vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságok által alkalmazandó maximális díjtételek és egyéb intézkedések megállapításáról szóló 1326/2023. számú Kormányrendelet alkalmazási időszakát.

A törvény megállapítja továbbá:

  • maximális díjtételeket,
  • azokat a szerződéseket amelyek a hatálya alá tartoznak;
  • a szerződésekre vonatkozó forgalmazási jutalékokat, az alkalmazandó bónusz/malus osztályokat, a BAAR (Romániai Autóbiztosítók Irodája) hatásait,
  • a gépjármű-felelősségbiztosítók által nyújtott kártérítést, amely a károsodott járműnek egy azonos vagy alacsonyabb osztályú járművel történő ideiglenes pótlásának költségeit fedezi,
  • a kártérítés maximális időtartamát,
  • a szabálysértéseket és az alkalmazandó szankciókat.

A maximális díjtételeket az egyes biztosítók által 2023. február 28-án felszámított saját díjtételek szintjén határozták meg, amelyek legfeljebb 6,8%-kal módosíthatók, és a rendelettervezet hatálybalépésétől számított 3 hónapig érvényesek. A díjtételek azonban a javasolt kiterjesztés hatálybalépése után kötött kötelező felelősségbiztosítás szerződésekre vonatkoznak.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződések forgalmazási díjai a nettó forgalmazási költségekre fordított összeg legfeljebb 8%-ára korlátozódnak a határozat hatálybalépésétől számított 3 hónapos időszakra.

A kártérítés kiszámításának alapja egy olyan mérték, amely nem haladhatja meg a sofőr nélküli autókölcsönzési szolgáltatást nyújtó autókölcsönző-kereskedések által felszámított átlagos költséget, és csak abban az esetben jár, ha a sérült jármű műszakilag használhatatlan.

A fent említett kártérítések maximális időtartama 30 nap, amely vagy a román rendőrségi egységek által kiállított javítási engedély, vagy az RCA biztosító által kiállított javítási belépési okmány kiállításának napjától kezdődik. A határidő csak a gépjármű-felelősségbiztosító jóváhagyásával hosszabbítható meg indokolt, dokumentumokkal alátámasztott esetekben.

Azon járművek esetében, amelyek már nem javítandók, és amelyek teljes gazdasági kárhelyzetbe kerülnek, a fenti kártérítés a kár időpontja és a kártérítési ajánlat benyújtásának időpontja közötti időszakra vonatkozik, a módosított és kiegészített 132/2017. sz. törvényben előírt határidők betartásával. Ebben az esetben a kártérítés összege, amely a károsodott jármű ideiglenes pótlásának költségét képviseli, nem haladhatja meg a károsodott jármű piaci értékének 25%-át.

Jelenleg a romániai gépjármű-felelősségbiztosítási piac továbbra is vonakodást mutat a gépjármű-felelősségbiztosítók kockázatvállalási hajlandóságát illetően a biztosítottak bizonyos kategóriái tekintetében, és magas fokú a koncentráció, ami továbbra is a piac sebezhetőségét jelenti mind a biztosítási osztályok szerinti kitettség, mind a viszonylag kis számú biztosítótársaság által birtokolt jelentős piaci részesedések tekintetében, ami alacsony fokú versenyt mutat.

Emellett 2023. december 31-én a 10 333 293 darabos nemzeti járműállományból 7 486 349 darab jármű volt biztosítva 2024. június 6-án. A feldolgozott, 2024.01.01. és 2024.06.02. közötti időszakban magas kockázatúnak minősített biztosítási esetek száma mintegy 41 500, amelyből mintegy 201-et önkéntesen vállaltak át, 41 300-at pedig automatikusan biztosítókhoz rendeltek.

Ez a helyzet a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiányt jelzi, és 2024. június 30. után további nyomásgyakorlással járó negatív következményekkel járhat az árakra nézve.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy