A megyei mentőszolgálat új járművekre vár

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nagy valószínűséggel az év végéig megérkeznek az új felszerelések, amelyek felváltják a megyei mentőszolgálat elavult autóparkját. Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője szerint még nincsenek nagy gondok, de egy új felszerelés mindig jól jön:

„Úgy a mentőautókkal, mint személyzet szempontjából jól állunk. Bár szerencsére a felszereléseink jó minőségűek, egy idő után ezek is felújításra szorulnak. Várjuk az új mentőautók megvásárlását, amelyekkel a sürgősségi ellátás minősége még magasabb szintű lesz. Tudomásom szerint a vásárlás még nem történt meg, ígéretek vannak, hogy vagy az idei év végén vagy a jövő év elején használatba vehetjük az új mentőket”.

Ma volt a Mentősök Nemzeti Napja és ez alkalomból a Hargita megyei mentősök is jelen voltak a fővárosban az ünnepi felvonuláson.

A 2015- ös évvel kezdődően július 28 a Mentősök Országos Napja, a mentőszolgálatnak az állampolgárok egészségének biztosítása és megőrzése érdekében tett hozzájárulása elismeréséül.

1906 július 28- án jelent meg az első mentőautó Nicolae Minovici professzor kezdeményezésére. Ő alapította ugyanabban az évben a Mentőtársaságot, az akkor már létező bécsi mentőközpont mintájára. Az első mentő egy lóvontatású hintó volt, városi őrmesterekből, gyakornokokból és ápolókból álló személyzettel, akiket maga dr. Minovici képzett ki. A mentőszolgálat „Mindenkinek mindenhol, segíteni bármikor” szlogen alatt működött 35 évig prof.dr. Minovici vezetése alatt, aki a társaságot a maga és más nagylelkű emberek finanszírozásából tartotta fenn.

A törvénytervezetet, amely július 28- át határozza meg a Mentősök Országos Napjaként, 2014 június 18- án szavazta meg a szenátus, és amely lehetőséget ad a központi és helyi közigazgatásnak, non-profit szervezeteknek, múzeumoknak, Románia kül- és belföldi képviselőinek, hogy a mentősök emberi életek megmentésében szerzett érdemeinek méltatására rendezvényeket szervezzenek, melyeket az Egészségügyi Minisztérium koordinál.

A törvénytervezetet 2015 február 11- én fogadta el a Képviselőház 276 mellette, 3 ellene és egy tartózkodó szavazattal. 2015 március 6- án Klaus Johannis államelnök aláírta a törvény életbelépéséről szóló rendeletet.

Forrás: radiomures.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy