A „mi jólétünk” érdekében: 25 fertőző betegség, amelyek esetében az elkülönítés kötelezővé válik Romániában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Illusztráció

Az Egészségügyi Minisztérium 25 fertőző betegség jegyzékét állította össze, amelyek esetében az otthoni vagy kórházi elkülönítés kötelezővé válik Romániában. A 360medical.ro weboldal szerint az intézkedés a járványügyi és biológiai kockázat esetén a közegészségügy területén hozott intézkedések létrehozásáról szóló 136. sz., a minisztérium által kidolgozott kormányhatározat-tervezet része.

A törvény előírja, hogy az elkülönítési intézkedést olyan betegeknél kell bevezetni, akiknek az eset meghatározására utaló jelek és tünetei vannak, valamint a magas patogenitású kórokozókat hordozó embereknél, még akkor is, ha ezek nem mutatnak a betegségre utaló jeleket és tüneteket.

„Az Országos Közegészségügyi Intézet javaslatot tett azoknak a fertőző betegségeknek a listájára, amelyek esetében a betegségre jellemző tünetekkel rendelkező betegeket elkülönítik, és tartalmazza azokat a kórokozók által okozott betegségtípusokat, amelyek gyors és jelentős hatást gyakorolnak a beteg egészségére, de gyorsan okozhatnak fertőzési gócokat vagy széles körben elterjedt járványok kitörését nemzeti vagy nemzetközi szinten, és amelyek gyors azonosítást, bejelentést és azonnali intézkedések meghozatalát teszik szükségessé a betegségnek a lakosság körében történő terjedésének korlátozására” áll a jogszabály indokolásában.

Azon fertőző betegségek, amelyek esetében otthoni, egészségügyi intézményekben vagy alternatív helyszíneken történő elkülönítés kötelező, a következők: járványos gyermekbénulás, diftéria, kanyaró, szamárköhögés, tífusz, paratifoid láz, agyhártyagyulladás (MCSE), tüdőtuberkulózis, tüdőanthrax, veszettség, kolera, pestis, feketehimlő, új típusú influenzavírus által okozott emberi influenza, magas patogenitású madárinfluenza okozta emberi esetek, Lassa- láz, Ebola, Marburg vérzéses láz, Krími-Kongói vérzéses láz , sárgaláz, Nipah, SARS, MERS-CoV, SARS-CoV-2 és ismeretlen / kialakulóban levő fertőző kórokozó által okozott betegség.

A törvénytervezet meghatározza azokat az egészségügyi egységeket is, amelyek műszaki, logisztikai képességekkel és megfelelő emberi erőforrásokkal rendelkeznek az elkülönítést megkövetelő fertőző betegségekben szenvedő személyek ápolására, és a fertőzés terjedésének megelőzésére.

Ezek a kórházak elsődlegesen a járványkórházak. „Abban az esetben, ha az I. fázisban a járványkórházak túlterheltekké válnak a beutalt páciensek számára nézve, valamint a betegség sajátosságától függően, az enyhe, közepes, súlyos és kritikus formában szenvedő betegeket olyan egészségügyi egységekben kezelik, amelyek rendelkeznek intenzív osztállyal, lélegeztető gépekkel, a tüdőgyógyászati osztályokra jellemző pavilionrendszerrel, amelyek a II. fázis kórházait képviselik”, írja elő a tervezet.

 

Egy új típusú influenzavírus által okozott emberi influenza

 

Vagyis a közönséges szezonális influenza az otthoni vagy a kórházban történő elszigetelés jogszerű okává válik. Ez azt jelenti, hogy mindig orvosi diktatúra alatt leszünk, mert ez a betegség nem tűnik el, hanem fennáll, különösen a hideg évszakban. Mostantól fogva jól kell tartanunk a taknyunkat, mert különben a „szakemberek” elvisznek bennünket, hogy nehogy ártsunk a „közjónak”.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy