A román nyelvvizsga lenne a magyar diákok alacsony érettségi vizsgaeredményeinek az oka?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hargita megyei magyar végzősök csupán 50%-os érettségi átmenési aránya vitákat váltott ki, miszerint a román nyelv állítja nehézségek elé a vizsgázó diákokat.

Ezért az RMDSZ listáján megválasztott két Magyar Polgári Pártos képviselő a tanügyi törvény módosítását célzó tervezetet nyújtott be a parlamenthez, amely előírná a román nyelvvizsga megszüntetését a magyar anyanyelvű diákok számára.

A Tanügyi Minisztérium által közzétett statisztikai adatokat ellenőrizve kiderül, hogy a Kolozs megyei magyar diákok ugyanazt az érettségit 86%-os átmenési aránnyal teljesítették. Tehát hol a diszkrimináció?

Meglesve az egyéb vizsgatárgyakból elért eredményeket is, nevezetesen a matematikát, megállapítható, hogy az átmenési készség itt sem magasabb, az arány ugyancsak 50% körüli. Miért beszélünk diszkriminációról, ha olyan tárgyakból is eredménytelenek a vizsgázók, amelyeknek semmi köze a román nyelvhez?!

A diákoknak meg kell érteniük, hogy szükséges a román és legalább egy nemzetközi nyelv (angol vagy német) elsajátítása és ismerete. Ez elősegítené a tanulást és egy szakma gyakorlását külföldön is, különösen mivel közismert, hogy Hargita megyében nincsenek beruházás, az RMDSZ-nek többet kellene tennie a szavazók életszínvonalának emelése érdekében.

Forrás: transparentnews.ro

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy