A romániai hokiról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Tusványos Szabadegyetemen nemcsak politikai és gazdasági témákat beszéltek meg, hanem a romániai és a magyar hoki képviselői a sportág jelenlegi romániai helyzetéről tárgyaltak.

A hoki nagy népszerűségnek örvendő sport a Székelyföldön, de Brassó, Galac, és a főváros is erős csapatokkal rendelkeznek. Sajnos jelenleg nem a fénykorát éli ez a sportág, habár vannak a Mol Ligában játszó csapatok, a romániai csapatoknak nincs meg a megfelelő anyagi háttere a külföldi bajnokságokon való részvételre.

A romániai hokit nagyban segítette és anyagilag is támogatta Magyarország, ahol a helyzet teljesen másképp fest és a magyar hoki sikeres évadnak örvend. Több magyar csapat játszott nemzetközi bajnokságokon, a játékosok mindent beleadnak, a hokiszövetségnek sikerült befektetőket szerezni a magyar hokiba.

Nagy Attila, a csíkszeredai Felcsík SK csapat menedzsere szerint Romániában jelen pillanatban nem beszélhetünk profizmusról, az edzők nem vesznek részt felkészítőkön, hogy tartani tudják a lépést, ily módon a belföldi hoki nem fejlődik. Sajnos Székelyföldről is eltávoznak a játékosok Magyarországra, sőt a csehekhez is. Részegh Tamás egyike ezeknek, akik Csehországba távoztak, hogy I. Ligában játszhassanak. Meggyőződése, hogy ha csíkszeredai csapatok nem játszottak volna a magyar bajnokságon, akkor ő most nem itt lenne. Tamás a romániai jégkorong egyik legtehetségesebb játékosa. Azért döntött a Csehországi igazolás mellett, mert ott más a mentalitás, az edzők is mások, a játékosok nem közömbösek, számukra minden ez a sportág.

Akadémiát szeretnének létrehozni a fiatalok számára, ezt a sportágat népszerűsítendő a fiatalok körében, nyilatkozta Nagy Attila. Siralmas a játékosok helyzete az elmúlt évekhez viszonyítva, alig vannak játékosok, a legjobbak elmennek. Július 20- án szerveztek Gyergyószentmiklóson egy népszerűsítő akciót, megpróbálva meggyőzni a gyerekeket, hogy jégkorongosok legyenek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy