A Nemzeti Park integrált kezelési terve végéhez ért

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Végéhez ért a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program (POS Mediu) által finanszírozott, Hargita Megye Tanácsa és a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságának közös projektje.

A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000 integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása elnevezésű projekt eredményeit sajtótájékoztatón ismertették 2016 július 25- én a Gyilkos- tón.

A projekt általános célkitűzése a Békás-szoros- Nagyhagymás Nemzeti Park (PNCB-H) ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000 elvek alapján kidolgozott integrált kezelési terv által felülvizsgált és kiadott kezelési terve által hatékonyabbá tenni a védett területen található biodiverzitás, a természetes élőhelyek, a specifikus, vadon élő állatok és a növényvilág konzerválását.

„Ez a projekt rendkívül fontos ahhoz, hogy a Nemzeti Park munkatársai megfelelően tudják végezni a munkájukat” – fogalmazott az eseményen jelen levő Barti Tihamér. A megyei tanács alelnöke szerint a nemzeti park tevékenysége hozzájárul a Gyilkos-tó turisztikai jelentőségének növeléséhez, hogy minél több turista forduljon meg ezeken a helyszíneken.

„Azért kellett új kezelési tervet készíteni, mert a Nemzeti Park területén ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000-es területek találhatók, és figyelembe kell venni a Natura 2000-es alapelveket is”- magyarázta Laczkó Zoltán. A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságának képviselője elmondta, a Natura 2000-es listán szereplő és a park területén is előforduló fajok és élőhelyek felmérése megtörtént, a felmérés alapján elkészült terv pedig módszertanilag is lényeges támpontokat ad a kiemelt jelentőségű fajok és élőhelyek további követésére. A követési folyamathoz szükségesek azok az eszközök, amelyeket szintén a projekt során szereztek be. A sajtótájékoztató keretében bemutatták például a hordozható laboratóriumot, amelynek segítségével egy vízanalízist is elvégeztek a Gyilkos-tó vizéből, de vásároltak járműveket, terep- és védőfelszereléseket, teljes túrafelszereléseket, különböző speciális és elektronikai eszközöket, térinformatikai rendszert, víz- és talajminták összetételének vizsgálatához szükséges berendezéseket is. A térinformatikai rendszer használatát a nemzeti park igazgatóságának munkatársai képzésen sajátították el, ugyanakkor a kezelési terv gyakorlatba ültetéséhez szükséges további képzéseken vettek részt. Így a természetvédelmi területek menedzsmentje, a védett fajok és élőhelyek megőrzési állapotának felmérése, valamint kommunikációs technikák szerepeltek a képzések témái között.

Az integrált kezelési tervről

A Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program (POS Mediu) a keretén belül megtörtént a Natura 2000 elv alapján megtörtént a Natura 2000-es alaphoz tartozó fajok és élőlények felmérése 18 hónap alatt, 2013 október- 2015 április között, a tanulmány értéke 580.000 lej. Ezen előtanulmány alapján a Békás-szoros- Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága újraértékelte a 2015 végén létező kezelési tervet, és találkozókat szerveztek az érdekelt felekkel. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke áprilisban találkozott a Békás-szorosban működő, többnyire állandó korondi lakhellyel rendelkező árusokkal, Katona Mihály, Korond polgármesterének kezdeményezésére, és sikerült egy kompromisszumos megoldás felé terelni az árusok helyzetét. A témára az megbeszéltek alapján még a későbbiekben is vissza fognak térni. A fórumokat követően, az ott elhangzott javaslatok beépítésével az integrált kezelési tervet Neamt Megye Környezetvédelmi Ügynöksége vizsgálta meg, majd a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium hagyta jóvá. A napokban születik meg a minisztérium erre vonatkozó rendelete, ezáltal az integrált kezelési terv törvényerőre lép.

E projekt lezárása nem jelenti a munka végét, ugyanis folytatni kell az együttműködést Gyergyószentmiklós városával és a környező községekkel, hiszen a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, valamint a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Társulás mintájára a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében térségi szintű rendezési terv szükséges ebben a régióban is” – nyilatkozta Borboly Csaba a projektzáró esemény kapcsán.

Az integrált kezelési terv elérhető Hargita Megye Tanácsának honlapján a következő linkeken:

http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/PNCB-H_CC_A1_PlanManagement.pdf

http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/PNCB-H_CC_A2_Regulament.pdf

A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000-es területek) integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása a Natura 2000-es alapelvek szerint elnevezésű projekt 2016 július 29- én zárul. A finanszírozási szerződés összköltségvetése 2.129.159 lej, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programon (POS Mediu) keresztül biztosít.

Csíkszereda, 2016. július 25.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy