A Szent Anna- tó, Románia egyetlen vulkanikus tava

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Szent Anna- tó, Románia egyetlen vulkanikus tava, a Hargita megyei Csomád hegységben található, az Olt folyó bal oldalán, Tusnádfürdő közelében. A tó a Nagy Csomádnak nevezett kialudt vulkán kráterében keletkezett, a Kárpátok és Kelet Európa legutolsó vulkánkitörésének helyszínén.

A Szent Anna- tó 946 m magasan fekszik, majdnem kör alakja inkább festő palettájára hasonlít, 620 m hosszú és 460 m széles, területe 19,50 hektár, legmélyebb pontja 7 m. A tó vizét, melynek tisztasága a 0,0029 ml ásványi anyagtartalommal megközelíti s desztillált víz tisztaságát, csupán a lehulló csapadék táplálja. A víz trofikus képességének csökkenése a tó fenekén, illetve a kráter oldalfalain történő mofettás kipárolgásnak tulajdonítható.

Az ide látogató turistáknak nincs szükségük időjárás előrejelzésre. A helyi lakosok tudják, hogy ha a hegyoldal felől csípős szag érkezik, akkor vihar lesz, ha nem érződik ez a csípős szag, akkor az idő kiváló a kirándulásra. A jelenséget az magyarázza, hogy a hegység belsejében még folyik egy bizonyos mértékű vulkanikus utótevékenység, amely a legkisebb légköri változásra is érzékenyen reagál. Mikor a légköri nyomás csökken, a széndioxid és kéngázok felemelkednek és a hegyoldal hasadékain átszivárognak, esőt jelezve.

A Szent Anna- tó egy komplex természeti, földtani, növény- és állatvilági rezervátum, Tusnádfürdővel számos turistaösvény köti össze.

A tó mellett található a Szent Anna római-katolikus kápolna.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy