A szerbiai és bulgáriai román kisebbségek helyzete

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Marosfői Nyári Egyetem csütörtöki ülésein a Szerbiában és Bulgáriában élő román közösségek képviselői felívták a figyelmet, hogy közösségeik súlyos helyzettel állnak szembe, állandó és agresszív asszimilációnak vannak kitéve, és a román állam támogatása nélkül nem fogják tudni megőrizni önazonosságukat.

Legdrámaibb a helyzet a Kelet Szerbia-i Timoc-ban, ahol a közel 300.000 román lakos nem részesül az alapvető jogokban, nincs román nyelvű iskola és sajtó, nehézségeik vannak a templomépítésben, a fiatalok már nem beszélnek románul.

Predrag Balasevici, a Szerb Timoc- i Román Néppárt elnöke szerint konkrét és jelentős segítségre van szükség az anyaország részéről, mert a szerb állam nem finanszírozza a románok kulturális tevékenységeit.

„A Timoc- i román közösség súlyos helyzetben van. Nincs nemzetiségi nyelven működő iskolánk, nehézségeink vannak a templomépítéssel, nem rendelkezünk román nyelvű sajtóval, a szerb állam nem finanszírozza a kelet szerbiai románok kulturális tevékenységeit. Jelenleg egyetlen nemzeti kisebbség vagyunk Szerbiában, akik még az alapvető jogokkal sem élhetünk. Ilyen irányban konkrét segítséget várunk Romániától, a határon túli románok problematikájával foglalkozó romániai intézmények részéről. (…) Belgráddal párbeszédet folytató romániai politikai segítség nélkül mi egymagunk nem tudunk boldogulni. Nehéz megőrizni a román nyelvünket, a fiatalok faluról városra vándorolnak, Szerbiát is elhagyják, felmennek a világhálóra, olyan nyelvet akarnak tanulni, amit nemcsak a családban használhatnak, hanem azon és az országon kívül is. Marad a román nyelv az iskolában, ettől várhatunk némi eredményt, de magunktól nem tudjuk ezt az eredményt kiprodukálni”, nyilatkozta Predrag Balasevici.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy