A Szolidaritás Egészségügyi Szakszervezet figyelmeztet: „A kormány a kötelező tesztelést készíti elő”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium nemrégiben sürgősségi rendeletet dolgozott ki, amely új intézkedéseket vezet be a szociális központokban lévő kiszolgáltatott személyek (idősek, gyermekek és fogyatékkal élő felnőttek) védelmére, tekintettel a Covid- 19 fertőzés folyamatosan növekvő arányára, az elmúlt időszakban.

A rendelettervezet jóváhagyási fázisba lép, és a következőkre tér ki:

-A helyi közigazgatási hatóságok és az állami, vagy magán szociális szolgáltatóknak kell kérniük a kedvezményezettekkel kapcsolatban álló személyektől a Sars-Cov-2 elleni oltást igazoló bizonyítékot, vagy egy negatív teszteredményt, vagy annak igazolását, hogy átestek a betegségen. Az említett dokumentumok hiánya maga után vonja a szociális központokba való belépés tilalmát vagy a kedvezményezettekkel való tevékenységek végrehajtásának tilalmát.

-Az oltást elutasító alkalmazottak választhatják az időszakos tesztelést, saját költségre. Azok, akik orvosi okokból nem vehetik be az oltást, a tesztelés költségeit megyei közegészségügyi igazgatóságok térítik meg.

– Ezen rendelkezések be nem tartása kihágásnak minősül.

A romániai Szolidaritás Egészségügyi Szakszervezet közösségi oldalakon közzétett bejegyzéssel reagált a jogszabály tervezetével kapcsolatban, mondván, hogy „a kormány előkészíti a kötelező tesztelést”.

Az Egészségügyi Szolidaritási Szövetség a következőket mondja:

„Megállapítjuk, hogy módosítják az 55/2020 törvényt abban az értelemben, hogy kötelezik a be nem oltott személyzetet (a szociális központokból – egyelőre), hogy hetente teszteljenek a saját pénzükre, de nem sietnek ugyanúgy az 56/2020 törvény módosításával, a szolgálat közben elhunyt személyzet utódainak jogairól.

Bár a jogszabály tervezet csak a szociális központokat célozza, könnyen érthető a (mellesleg nyilvánvaló) szándék, hogy ugyanezt tegyék a teljes egészségügyi személyzettel. A Szolidaritás Szakszervezet ellenzi az oltatlan szakemberek saját költségre történő teszteltetésének szándékát!

Ezeket a törvényi rendelkezéseket tartalmazza az 55/2020-as törvényt módosító sürgősségi rendelet:

  1. A 19. cikk után egy új cikk (191. cikk) kerül bevezetésre, amelynek tartalma a következő:

„(1) Az életvédelmi intézkedésekkel és a kockázat típusának az emberek egészségére gyakorolt ​​hatásainak korlátozása érdekében a köz- és magánszolgáltatók felkérik a 19. cikkben meghatározott lakóközpontok személyzetét, akik a tevékenység végzése során kapcsolatba lépnek a kedvezményezettekkel, esetenként:

a)a SARS-CoV-2 vírus elleni oltás vagy az első dózis bevételének igazolására, esettől függően;

b) a háziorvos által kiállított igazolás bemutatására, azon személyek esetében, akiknél ellenjavallott az oltás beadása

c) hetente negatív RT-PCR teszteredmény bemutatása, vagy negatív gyorsteszt eredmény bemutatása

d) a Sars Cov-2 vírussal történt fertőzés megerősítése, amely bizonyítja, hogy a fertőzés beigazolódásától számított 15. és 180. nap között van az illető személy

(2) A köz- és magánszolgáltatások nyújtói kötelesek ellenőrizni a (2) bekezdésben előírt dokumentumokat. (1).

(3) A teszteléssel kapcsolatos költségeket a munkavállaló viseli.

(4) A (3) bekezdés rendelkezéseitől eltérve, azoknál a személyeknél, akiket orvosi okok miatt nem oltottak be, a vizsgálatok költségeit a megyei közegészségügyi igazgatóságok viselik;

(5) Az (1) bekezdés rendelkezéseinek be nem tartása a szociális szolgáltató központokhoz való hozzáférés tilalmához, vagy adott esetben a kedvezményezettekkel való kapcsolattartást magában foglaló tevékenységek végrehajtásának tilalmához vezet.

(6) Az (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a szociális szolgáltató a munkavállaló beleegyezésével elrendelheti a munkaköri leírásból származó hatáskör ideiglenes módosítását a jogszabályoknak megfelelően. „

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy