Federația Solidaritatea Sanitară avertizează: „Guvernul pregătește testarea obligatorie”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat recent un proiect de Ordonanță de Urgență prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), având în vedere creșterea constantă a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioadă. (detalii în articolul Noi măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile din centrele de servicii sociale )

Proiectul de act normativ va intra în procedura de avizare și prevede următoarele măsuri:

– Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala. Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii.

– Angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene.

– Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție.

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România a reacționat astăzi printr-o postare pe rețelele de socializare cu privire la acest proiect de act normativ, spunând că „Guvernul pregătește testarea obligatorie”.

Iată, mai jos, ce spun cei de la Federația Solidaritatea Sanitară:

Constatăm că pot modifica legea 55/2020 în sensul obligării personalului nevaccinat (din asistență socială – deocamdată) de a se testa săptămânal pe banii lui, dar nu au aceeași grabă în modificarea legii 56/2020 pentru acordarea drepturilor de urmaș pentru personalul decedat la datorie.

Deși proiectul de act normativ vizează doar asistența socială, putem lesne înțelege intenția (publică, de altfel) de a proceda la fel cu personalul din sănătate.”Solidaritatea Sanitară” se opune intențiilor de testare a profesioniștilor nevaccinați pe cheltuiala lor!

Acestea sunt prevederile legale prevăzute în proiectul de ordonanță de urgență de modificare a legii nr. 55/2020:

1. După articolul 19, se introduce un articol nou, art.191 care va avea următorul cuprins:

„(1) În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d), referitoare la măsuri de protecție a vieții şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale prevăzute la art.19 care, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:

a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;

b) adeverința emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni;

c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 ;

d) confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedește că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

(2) Furnizorii de servicii sociale publici și privați au obligația verificării documentelor prevăzute la alin. (1).

(3) Costurile aferente testării se suportă de angajat.

(4) Prin excepție de la prevederile alin.(3), pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcțiile de sănătate publică județene;

(5) Nerespectarea prevederilor alin.(1) conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

(6) În aplicarea prevederilor alin.(5), furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condițiile legii, a atribuțiilor din fișa postului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy