A veseátültetés alanya jó egészségnek örvend

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az első romániai magánkórházban végrehajtott veseátültetés alanyát, a 21 éves csíkszeredai Tímeát múlt hét végén hazaengedték a kórházból. Úgy ő, mint a veséjét neki adó apukája jól vannak. Tímea hetente visszajár majd ellenőrzésre. Kezelésben részesül élete végéig, de legalább a művesétől megszabadult és aránylag normális életet élhet.

A krónikus veseelégtelenséggel diagnosztizált lány a nyár óta művesén volt. Születése óta veseproblémákkal küszködött. „Tavaly állandóan fertőzése volt, jobb veséjét megműtötték a 9 cm-es gennyes ciszta miatt, idén ki kellett venni a vesét és dialízisre került. Ezután elvégeztük a kompatibilitási tesztet Bukarestben, a műtéttel mégis Brassóban kötöttünk ki”, meséli Levente az apa.

A két magyar nemzetiségű páciens csíkszeredai lakos, a műtétre szándékosan december elsején, Románia Nemzeti Ünnepén került sor, a román-magyar viszonyt jobbítandó. „Mondhatni a Facebook által kerültek hozzánk, mert egy marosvásárhelyi ismerősöm látta a transzplantációs osztály akkreditálásáról szóló posztot és ide irányított őket, miután Bukarestben halogatták az esetet. A lánynak immunszuppresszív kezelésre lesz szüksége egy életen át, a gyógyszeradag idővel csökkenni fog, teljesen normális életet élhet, továbbtanulhat, karriert csinálhat, férjhez mehet, gyerekei lehetnek; mindez művesével lehetetlen lett volna”, magyarázta dr. Bogdan Moldovan, általános sebészeti főorvos.

Az első, romániai magánkórházban végzett átültetés sikeréhez a brassói kórház valamint marosvásárhelyi orvosok, illetve a Genfi Egyetemi Kórház munkatársai is hozzájárultak.

A műtét 25.000 eurós költségét a Kórház Alapítványa állta. A jövőben a kórház szeretné az országos veseátültetési programot megpályázni, hogy az állam visszatérítse ezeknek a műtéteknek a költségeit. „Minden felelős és döntőképes szerv irányába megtettük a szükséges lépéseket ennek érdekében és a válaszokra várunk, reménykedem, hogy sikerül bekerülni az országos veseátültetési programba, hogy folytathassuk ezt a tevékenységet”, magyarázta Camelia Șamotă, kórházmenedzser.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy