ÁFA rendszer 2017

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A begyűjtött ÁFA rendszere azt jelenti, hogy az ÁFA igényelhetősége elhalasztódik az áru/szolgáltatás teljes/részleges ellenértékének kézhezvételének időpontjáig, az ÁFA levonhatósági joga elhalasztódik az árunak/szolgáltatásnak megfelelő ÁFA beszállítónak/szolgáltatónak történő kifizetéséig.
A begyűjtött Áfa rendszert azok az ÁFA fizetők jegyzékébe tartozó adóalanyok alkalmazhatják, akik gazdasági tevékenységének székhelye Romániában van és az előző naptári évük üzleti forgalma nem haladja meg a 2.250.000 lejt.
Azok az adóalanyok, akik évközben regisztrálnak az ÁFA fizetők jegyzékébe, a bejegyzés dátumától kezdődően alkalmazhatják a begyűjtött ÁFA módszert.
Azok az adóalanyok, akik közben túllépik a 2.250.000 lejes üzleti forgalmat, a plafonértéket meghaladó adóidőszak végéig alkalmazhatják a begyűjtött ÁFA szisztémát és be kell nyújtaniuk az illetékes adóügyi hivatalhoz a 097-es nyomtatványt, amelyből kitűnik, hogy a plafonérték meg lett haladva és esetükben megszűnik a begyűjtött ÁFA módszerének alkalmazása a plafonérték meghaladását követő hónap 25-ig.
Azok az adóalanyok, akikneg az üzleti forgalma nem haladja meg a 2.250.000 lejt, az év folyamán bármikor lemondhatnak a módszer alkalmazásáról. Ezeknek a személyeknek le kell tenniük az illetékes pénzügyi hatósághoz a 097-es nyomtatványt, amelyből kitúnik, hogy az üzleti forgalom értéke nem haladta meg a 2.250.000 lejt és lemond a begyújtött ÁFA módszerének alkalmazásáról a hónap elseje és 25-e között, kivéve az első évet, amelyre a módszer alkalmazását választotta.
Nem vehetik igénybe a begyújtött ÁFA módszert a következő adóalanyok:
 akik egyetlen adócsoporthoz tartoznak
 akik nem Romániában alapultak
 akik az előző évben meghaladták a 2.250.000 lejes üzleti forgalmat
 akik évközben igénylik a begyűjtött ÁFA módszer alkalmazását és akik meghaladják a 2.250.000 lejes üzleti forgalmat az előző év folyamán, vagy a folyó naptári év során, amit az érvényes Áfa kóddal rendelkező időszak alatt megvalósított műveletek alapján számolnak ki.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy