Akcióban a Hargita megyei tűzoltók: az elmúlt 24 órában négy tüzet oltottak el

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tegnap, április 14-én négy tűzesethez riasztották a Hargita megyei katonai tűzoltókat.

„Egyik különleges helyzet, amely fokozott figyelmet és tartós erőfeszítést igényelt kollégáink részéről Csíkszeredában a Somlyó negyedben, a roma közösség házait érintő tűzeset volt. A helyszínre a csíkszeredai tűzoltóság vonult ki, két tűzoltóautóval. Megérkezésükkor égett az egyik ház tetőzete, a lángok átterjedtek a szomszédos ház tetőzetére is, és fennállt a veszély, hogy a lángok elharapóznak további házakra is. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően egy óra alatt eloltották a tüzet, személyi sérülés nem történt, csupán anyagi kár keletkezett. A tüzet valószínűleg egy összetákolt elektromos vezeték rövidzárlata okozta.

Tegnap délután 15:00 óra körül a csíkszeredai katonai tűzoltók, és a csíkszentkirályi és csíkszentimrei önkéntes tűzoltók négy tűzoltóautóval Csíkszentkirályon egy gazdasági melléképületnél keletkezett tűznél avatkoztak be. A tűzoltók megérkezésekor égett a melléképület tetőzete és fennállt a veszély, hogy a lángok a szomszédos házra is átterjednek. A tűzoltók gyorsan beavatkoztak a tűz lokalizálása és kioltása érdekében. Elégett a melléképület tetőzetének kb. 35 négyzetmétere. A tüzet valószínűleg a túlhevült fém kályhacső gyúlékony anyagoktól való nem megfelelő elszigetelése okozta. Sikerült megmenteni kb. 200.000 lej értékben anyagi javakat, a keletkezett kár 10.000 lejre tehető.

Ugyancsak tegnap a maroshévízi tűzoltóegység a Salamás községhez tartozó Runk faluban egy kigyulladt kéményhez szállt ki. A tűzoltók a helyszínen megállapították, hogy a kéményben lerakódott korom gyúlt meg, és fennállt a veszély, hogy felgyúl az egész ház. Szerencsére személyi sérülés nem történt; megrongálódott a kéményhez közel eső fal kb. 4 négyzetméteren.

Ugyancsak a kémény eltömődése okozta a székelyudvarhelyi Orbán Balázs utcában keletkezett tüzet is. A székelyudvarhelyi tűzoltók megérkezésekor égett a kémény belseje, és fennállt a veszély, hogy a kémény repedésein kiszabaduló szikrák felgyújtják az egész házat. A katonai tűzoltók lokalizálták és kioltották a tüzet, személyi sérülés sem történt, sem anyagi kár nem keletkezett”, közölte az ISU Hargita szóvivője.

A Hargita megyei készenléti felügyelőség néhány tűzvédelmi intézkedésre emlékeztet:

~ A kéményeket szakavatott személynek kell megtisztítania, repedés és improvizációmentesnek kell lenniük, elszigetelve a könnyen gyúló anyagoktól (üzemanyagok)!

~ A háztartási készülékek, az elektromos vezetők használata improvizációk nélkül kell történjen, úgy a lakáson belül, mint kint, valamint a melléképületeknél is, és az építményeken kívül is!

~ Kályhák használata biztonságosan, improvizációk nélkül történjen, elszigetelve a könnyen gyúlékony anyagoktól, textilneműt ne tegyünk a kályhára, mert idővel felgyúlhat!

~ A gyakran használt hagyományos füstölőket biztonságos távolságra kell elhelyezni a háztól, folyamatosan figyelni kell és a biztonságos kapacitás mellett, túlterhelés nélkül kell használni őket! A füstölőt semmilyen körülmények között nem helyezzük el a házak padlásain!

~ A gyerekeket folyamatosan figyelemmel kell kísérni, ők a legértékesebb ajándék, és a nap bármely szakában felelősek vagyunk biztonságukért!

Ami az időjárást illeti, továbbra is változékony marad. Az országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint holnapig, április 16-ig mérsékelt csapadékra, helyenként 15… 25, elszigetelten 30… 40 l/nm, a szél felerősödésére, április közepére nem jellemző különösen hideg időre, havas esőre, havazásra, helyenként akár hórétegre is számíthatunk. A hegyekben dominálni fog a havazás, jelentős hóréteg lerakódással. A szél erőssége eléri a 45… 55 km/h sebességet, fokozva a hidegérzetet.

További információk a vészhelyzet esetén történő viselkedésről, illetve egyéb hasznos adatok a veszélyes időjárási jelenségek megnyilvánulásáról a www.fiipregatit.ro portálon vagy a Google Play Áruházból és az AppStore- ból ingyenesen letölthető DSU alkalmazáson keresztül szerezhetők be.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy