Pompierii harghiteni, în plină activitate: patru incendii au fost stinse în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pompierii militari harghiteni au fost la datorie, în ultimele 24 de ore, pentru asigurarea răspunsului optim la solicitările venite din partea cetățenilor. Astfel, în cursul zilei de ieri, 14 aprilie a.c., echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină la 4 misiuni de stingere a incendiilor.

„O situație deosebită, care a presupus atenție sporită și efort susținut din partea colegilor noștri, a fost înregistrată în municipiul Miercurea Ciuc, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la două case, în comunitatea de romi de la Șumuleu Ciuc. La fața locului s-au deplasat de urgență două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, care au încadrat 2 autospeciale de stingere. Ajunși la locul evenimentului, aceștia au constatat faptul că ardea generalizat acoperișul unei case, iar incendiul s-a extins la acoperișul casei învecinate, cu posibilitate de propagare la celelalte case din imediata apropiere. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, incendiul a fost lichidat în aproximativ o oră, fără a fi înregistrate victime, ci doar pagube materiale. În urma incendiului, au ars acoperișurile celor două case, cu perete comun. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric produs de conductori electrici improvizați.

Ieri după-amiază, în jurul orei 15:00, 35 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Sâncrăieni și Sântimbru au intervenit, cu patru autospeciale de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, în comuna Sâncrăieni.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul cuprinsese acoperișul anexei, cu posibilitate de propagare la casa de locuit. Pompierii au intervenit rapid pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars aproximativ 35 mp din acoperișul anexei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. În urma intervenției pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de circa 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 10.000 lei.

Tot ieri, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unei case din comuna Sărmaș, sat Runc. Echipajul de intervenție a constatat că ardea funinginea depusă în interiorul coşului de fum, cu pericol de propagare la întregul imobil. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de jarul/scânteile din coşul de fum necurăţat de funingine. Din fericire, nu s-au înregistrat victime; s-a deteriorat peretele alăturat hornului, pe circa 4 mp.

Aceeași cauză, necurățarea coșului de fum de funingine, a dus la izbucnirea unui alt incendiu la o locuință din municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Orban Balazs.  La sosirea echipajului de intervenție din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, incendiul se manifesta la coșul de fum care prezenta fisuri, existând pericol de propagare la întreaga casă. Pompierii militari au intervenit rapid pentru localizarea și lichidarea incendiului, astfel încât nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Harghita.

ISU Harghita vă reamintește câteva măsuri de prevenire a incendiilor:

~Coșurile de fum să fie curățate de către personal specializat, utilizate fără fisuri sau improvizații, protejate față de materiale care se pot aprinde ușor (combustibile)!

~Folosirea aparatelor electrocasnice fără improvizații la conductorii electrici sau la aparatele în sine, precum și renunțarea la improvizațiile la instalațiile electrice care sunt utilizate atât în interiorul locuințelor, cât și la nivelul anexelor sau în exteriorul construcțiilor!

~Folosirea sobelor cu sau fără acumulare de căldură în siguranță, fără improvizații, protejate de materiale ce se pot aprinde ușor, fără expunerea materialelor textile pe aceasta, situații ce pot duce în timp la aprinderea celor din urmă!

~Afumătorile folosite frecvent, în mod tradițional, trebuie amplasate la distanță de siguranță față de locuințe, supravegheate în permanență și utilizate la capacitatea prevăzută, fără suprasolicitare! În niciun caz, afumătorile nu se amplasează în podurile caselor!

~Copiii trebuie supravegheați în permanență, sunt cel mai de preț dar, iar de siguranța acestora suntem răspunzători în orice moment al zilei!

În ceea ce privește vremea, aceasta va rămâne în continuare capricioasă. Astfel, conform informării emise de Administrația Națională de Meteorologie, până mâine, 16 aprilie, vor fi precipitații moderate cantitativ – local 15…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp, intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie, perioade cu lapoviţă și ninsoare, pe alocuri și temporar cu depunere de strat de zăpadă. La munte treptat vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent. Vor fi intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, amplificând senzația de rece.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului www.fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy