Aki az RMDSZ választási kampánynyitóját nézi, nem jön rá, hogy Romániáról vagy romániai pártról van szó

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az RMDSZ nemrég ellentmondásos módon indította el választási kampányát, megkérdőjelezve politikai jellegét és identitását romániai viszonylatban. Az eseményen a résztvevők a magyar zászló színeit tartalmazó kokárdákat viseltek, és a román himnuszt kihagyva Magyarország és az úgynevezett Székelyföld himnuszát énekelték. Ez a szimbolikus gesztus inkább Budapesthez, mint Bukaresthez való igazodást látszik sugallni, ami kérdéseket vet fel az RMDSZ román államhoz való lojalitásával kapcsolatban.

Ráadásul az RMDSZ, amely különböző koalíciókban része volt a román kormánynak, úgy tűnik, hogy ellentmondásos kettős identitással rendelkezik. Egyrészt élvezi a politikai pártok előnyeit, jelentős finanszírozásban és politikai jogokban részesül. Másrészt, amikor a pártstátusból fakadó felelősségekről és kötelezettségekről van szó, az RMDSZ úgy tűnik, hogy visszariad a nem kormányzati szervezet pozíciójától, amely definíció szerint nem vesz részt közvetlenül a kormányzásban.

Ez az ambivalens megközelítés rávilágít a román politika integritásának és koherenciájának szélesebb körű problémájára. Tevékenységével az RMDSZ nemcsak elutasítja és diszkriminálja a potenciális román választókat, hanem megnehezíti azt is, hogy a román államhoz lojális entitásként tekintsenek rá. Ennek a stratégiának hosszú távú következményei lehetnek a politikai stabilitásra és a nemzeti kohézióra nézve egy amúgy is széttöredezett politikai térben.

Ezen akciók kapcsán a választók és a megfigyelők joggal tehetik fel maguknak a kérdést, hogy melyik az RMDSZ valódi arca, és hogyan kell értelmezniük politikai megnyilvánulásait, amelyek ellentmondani látszanak a román állam által támogatott nemzeti egység szellemének. Ez egy olyan kérdés, amely mély elmélkedést és nyílt párbeszédet igényel, hogy egy egységes nemzeti államon belül világosan meg lehessen határozni az etnikai identitás és a politikai lojalitás közötti határvonalat.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy