Akkreditálást kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Folyamatosan javulnak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szolgáltatásai

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház akkreditálást kapott a 2016 április 5.- 2021 április 4. időszakra. A kórház, a Hargita Megyei Tanácsnak alárendelt intézmény vezetősége folytatni kívánja az elkezdett beruházásokat, nagy hangsúlyt fektetve a kórház által biztosított szolgáltatások minőségének javítására.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Demeter Ferenc, a kórház menedzsere nyilatkozatában köszönetet mondott a kórház valamennyi alkalmazottjának, valamint a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségének a szakmai tapasztalatcseréért. Borboly Csaba külön megköszönte a főorvosoknak és mindenkinek, aki dolgozott ezért.

„Csapatmunka volt, és örülök, hogy a felmerülő akadályok ellenére sikerült megszerezni az akkreditációt” – jelentette ki a megyeelnök.

Demeter Ferenc elmondta, hogy a 2006/95-ös törvény rendelkezik az egészségügyi intézmények kötelezettségeiről az akkreditálás megszerzésével kapcsolatosan, így a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is jelentkezett az akkreditációra. Az illetékes tanúsító szerv 2015 harmadik negyedévére ütemezte be az ellenőrző látogatást. A gazdasági igazgató közlése szerint több külön csoportba összesíthetők a felmerülő akadályok és azok megoldásai. Az első nagy csoportot a szerkezetből adódó nehézségek és azok megoldása alkotja. Hargita Megye Tanácsa több mint félmillió lej támogatást nyújtott ahhoz, hogy teljesítsék az akkreditáció megszerzéséhez szükséges feltételeket.

Az akkreditálási folyamat olyan standardok és követelmények teljesítéséből áll, amelyek egy közel fél évszázaddal ezelőtt épült, állandó szerkezetű épület esetén mondhatni kivitelezhetetlenek. Ezeket a problémákat együtt kezeltük megpróbálva a szerkezeti hiányosságokat a nyugati követelményekhez igazítani – fejtette ki Demeter Ferenc. – A második nagy nehézséget a kezelési és diagnosztizálási sémák országos hiánya jelentette. Azt tartanánk megfelelőnek, ha az illetékes szervek országos szintű kezelési és diagnosztizálási modelleket dolgoznának ki. Ez nem egy elvetemült gondolat, mert van pár szakterület, ahol ez működik, létezik és használható. Ezt a hiányosságot a kórházunk alkalmazottai pluszteherként oldották meg, orvosaink nagyobb vagy gyakrabban előforduló diagnóziscsoportokra dolgoztak ki kezelési protokollokat, diagnosztizálási eljárásokat – tette hozzá az igazgató, aki szerint hasonló hiányosság fedezhető fel az ápolási szakleírások területén, azon a területen a főasszisztenseknek hatalmas terhet jelentett, hogy a mindennapi tevékenységük mellett még külön procedúrákat és protokollokat dolgozzanak ki.

Romániában a kórházak működését a 2006/95-ös számú törvény szabályozza, ezt kiegészíti a 2016/987-es számú rendelet, amely a kórházak tevékenységét próbálja egységesíteni, meghatározni a procedúrák, standardok és módszertanok formai és tartalmi követelményét. Fülöp Enikő, a kórház akkreditációért felelős munkatársa, jelenlegi gazdasági igazgatója elmondta, hogy állandó stratégiai problémát jelent a folyamatos törvényváltozás, az elvárások és követelmények nyugati országokhoz történő alakítása, ráadásul ezeknek a szabályoknak és módszereknek az alkalmazása olyan kórházi egységekben kell hogy megvalósuljon, amelyek még a hetvenes években épültek. Nem beszélve arról, hogy a csíkszeredai kórház több osztálya a 18. és 19. században épült létesítményekben működik.

Csíkszereda, 2017. február 27.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy