Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc a obținut acreditare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Spitalul-Județean-de-Urgență-Miercurea-Ciuc-a-obținut-acreditareSe îmbunătățesc continuu serviciile medicale oferite de spitalul din Miercurea-Ciuc

Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc a primit acreditare pentru perioada 5 aprilie 2016 – 4 aprilie 2021. Managementul spitalul județean, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, dorește continuarea investițiilor aflate în derulare, punând accent pe îmbunătățirea continuă a serviciilor medicale oferite.

Borboly Csaba, președintele consiliului județean și managerul spitalului, Demeter Ferenc, au ținut să mulțumească angajaților spitalului și conducerii Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf de la Sfântu-Gheorghe pentru sprijinul acordat în demersurile de obținere a acreditării. Borboly Csaba a ținut să mulțumească în special medicilor care s-au implicat în acest proces.

A fost o muncă de echipă și mă bucur că în ciuda impedimentelor întâmpinate, am reușit să obținem acreditarea”, a spus președintele consiliului județean.

Demeter Ferenc a spus că Legea 95/2006 cuprinde condițiile pe care trebuie să le îndeplinească instituțiile sanitare în vederea obținerii acreditării, ca urmare și Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc a înaintat documentația în acest sens. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a programat vizita de inspecție pentru al treilea trimestru al anului 2015. Conform celor afirmate de directorul economic al spitalului, dificultățile și problemele instituției au fost cuprinse în categorii separate, prima grupă fiind reprezentată de probleme structurale și rezolvarea acestora. Consiliul Județean Harghita a acordat mai mult de 500 mii lei pentru obținerea acreditării de către spitalul din Miercurea-Ciuc.

Procedura de acreditare în sine, implică standarde și cerințe care în cazul unei clădiri construite cu aproape o jumătate de veac în urmă, sunt aproape imposibil de realizat. Am încercat ca lipsurile structurale să le corectăm astfel încât să ne aliniem la cerințele occidentale. O a doua grupă de dificultăți a fost reprezentată de lipsurile întâmpinate la nivel național în ceea ce privește diagnosticarea și schemele de tratament. Considerăm că este nevoie de elaborarea de către organelor abilitate a modelelor de tratament și diagnosticare, iar acest lucru nu este imposibil, deoarece există unele domenii unde aceste modele au fost elaborate și care sunt utilizate. Aceste lipsuri au fost gestionate de personalul spitalului sub forma unei îndatoriri suplimentare, medicii au elaborat protocoale de tratament a grupelor mai mari de afecțiuni și a celor diagnosticate mai frecvent”, a afirmat managerul spitalului. Acesta a completat că și în ceea ce privește specificațiile tehnice din domeniul asistenței medicale, personalul specializat întâmpină dificultăți imense – faptul că pe lângă activitatea zilnică este nevoie de elaborarea de proceduri și protocoale separate.

Legea 95/2006 este cea care reglementează funcționarea spitalelor în România și este completată de hotărârea 987/216 prin care se încearcă standardizarea activității spitalicești, definirea procedurilor, standardelor și metodologiilor în domeniu. Fülöp Enikő, responsabilă cu procedura de acreditare și directorul economic al spitalului a afirmat că o problemă constantă este reprezentată de modificările legislative din domeniu, alinierea la standardele occidentale, iar procedurile și standardele care trebuie îndeplinite sunt aproape irealizabile, mai ales atunci când se dorește acreditarea unui spital care s-a construit în anii 70. Ne mai menționând faptul, că o serie de secții ale spitalului funcționează în clădiri construite în secolele XVIII-XIX.

Miercurea-Ciuc, 27 februarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy